Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Kultura » Knjige » Šangajska princeza

Šangajska princeza

Knjiga Šangajska princeza govori o strahotama koje su preživljavali Kinezi u vreme Kulturne revolucije priča i o jednoj od najfascinantnijih žena Šangaja XX veka.

sangajska-princeza

Već više od dve decenije Danjan Čen je među najpopularnijim književnicima NR Kine. Većina njenih knjiga, a objavila je više od četrdeset, ima status bestselera, a nekoliko je prevedeno na više svetskih jezika.

Rođena je u Pekingu 1958. Kao dete se sa roditeljima preselila u Šangaj, gde i sada živi. Diplomirala je kinesku književnost, radila kao reporter u magazinu za decu i počela je da piše knjige za decu. Prva njena prozna knjiga „Mladi Šangaja“ dobila je 1984. nagradu „Mladi šangajski pisac“. Njena knjiga „Smrt učenice“ je 1990. godine uvrštena u 100 najboljih dečjih knjiga sveta. Za autobiografski roman „Devet života“ (1992), o iskustvima dece u vreme Kulturne revolucije u Kini, dobila je Uneskovu „Nagradu za mir“ i bila nominovana za „Nemačku književnu nagradu za mlade pisce“ 1996.

Najpoznatija je po takozvanoj „Šangajskoj trilogiji“ u okviru koje je 1999. objavila knjigu Šangajska princeza koja će se pojaviti na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu kao ekskluzivno izdanje Lagune i Prosvete, u prevodu Dragana Milenkovića.

Šangajska princeza

Laguna i Prosveta objavljuju knjigu jedne od najpopularnijih kineskih književnica

Knjiga Šangajska princeza govori o strahotama koje su preživljavali Kinezi u vreme Kulturne revolucije priča i o jednoj od najfascinantnijih žena Šangaja XX veka.

Rođena u Australiji u porodici imućnih prekomorskih Kineza industrijalaca i trgovaca, Dejzi Kvok se sa roditeljima seli u Šangaj, gde joj otac postaje direktor i suvlasnik jedne od najvećih robnih kuća. Život u luksuzu, najviše moguće obrazovanje, bezbrižno detinjstvo i mladost, okončavaju se naletom Kulturne revolucije u Kini.

Dejzin muž je uhapšen kao kapitalista, ona biva izbačena iz kuće i sa sinom stanuje u sobici u potkrovlju koja prokišnjava. Šalju je na prisilni rad na ostrvu na reci Jangce radi prevaspitavanja, maltretiraju i kažnjavaju na najsurovije načine, ali ona uspeva da sve izdrži i kraj Kulturne revolucije dočeka ponosna i dostojanstvena.

Nastavila je da živi u Šangaju i dalje u oskudici, odbacila prilike da ode kod rođaka u SAD tvrdeći da je živela bogat život, jer da nije bilo neprilika i teškoća, nikada ne bi saznala koliko je snažna kao ličnost. Umrla je u dubokoj starosti, a autorka je s njom bila do kraja života – neprekidno učeći na njenim primerima.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top