Naslovna » Kultura » Knjige » Otkriće deteta, Marija Montesori

Otkriće deteta, Marija Montesori

Otkriće deteta, Marija Montesori: ,,Neću poverovati sada, poverovaću ako se desi ponovo”, bio je naučni stav Marije Montesori dok je posmatrala ponašanje dece u Dečjoj kući.

otkrice-deteta

Smatrala je da deca treba da žive u saglasju sa prirodom.

Treba živeti sa životinjama, a ne pored njih.
Treba pustiti decu da trče napolju kada pada kiša, da po travi trče bosonoga, da se penju na drveće, da spavaju napolju, uzgajaju i beru ono što će pojesti.

Deca vole svrsishodni rad.
Unutrašnji motiv je dovoljan i učitelji samo treba da obezbede uslove, a ne da budu pokretači.
Nagrade i kazne nisu potrebne, one samo mogu da utiču da dete radi zbog njih, a ne zbog unutrašnjih pobuda.

Otkriće deteta, Marija Montesori

Istinsko učenje odvija se uz koncentraciju, koja samo traži prave uslove, a uslove će pronaći deca.

Vrlo maloj deci neophodan je red i pritom se ne misli samo na vraćanje stvari na mesto, već na red u svim ljudskim aktivnostima, vrednostima, merilima, funkcijama, kao i na neophodnost da iste vrednosti i pravila važe svakog dana za svakoga.

Ljudska bića moraju raditi zajedno, saradnja je važna.

Tokom svog višedecenijskog rada sa decom, Marija Montesori je eksperimentisala, ponavljala, istraživala, prepostavljala i, nakon sveg tog vremena, mogla je reći da je iznašla metod koji pomaže deci u njihovim nastojanjima. Taj metod kasnije je postao poznat širom sveta kao Montesori metod obrazovanja, kojem je cilj da pomogne detetu u pripremi za život, a ne da ga oponaša.

Razvojne aktivnosti su važne za izgradnju ličnosti, a aktivnosti obuhvataju osetilne koncepte, jezik, aritmetiku, umetnost, kulturu.

Sva pomoć koju nudimo deci mora voditi ka nezavisnosti u ličnom i društvenom životu. Pomozi mi da to uradim sam/-a jeste ono što svako dete želi da nam kaže. Vrlo je važno da ga poslušamo!

Ovako je život posmatrala Marija Montesori, razvivši u svetu poznat Montesori metod obrazovanja, a više o metodu u različitim uzrastima pročitajte u našim ostalim naslovima iz iste edicije: Montesori danas i Montesori od početka.

Izdavač: Propolisbooks

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top