Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Aktuelno » Vodič za osnovce -testirajte za koje ste zanimanje

Vodič za osnovce -testirajte za koje ste zanimanje

Vodič za osnovce – upoznajte zanimanja i testirajte za koje ste zanimanje

test

Kako odabrati srednju školu ?

Period za donošenje odluka o nastavku školovanja teško pada velikom broju osnovaca i srednjoškolaca. Neka deca znaju od ranog detinjstva čime žele da se bave u životu, pa samo prate svoj san, dok je drugima osnov za odabir školovanja talenat ili ljubav prema određenoj profesiji.

Kako bi proces odabira škole  protekao lakše, postoje određeni saveti koji mogu biti od velike koristi. Za početak, potrebno je detaljno se informisati o vrstama srednjih škola, njihovim smerovima i programima. Za svako zanimanje je potrebno imati određen sklop sposobnosti, osobina i interesovanja, zbog čega je i o tome potrebno razmisliti na vreme. Učenici bi trebalo da budu svesni svojih mogućnosti i potencijala pre nego što počnu da se pripremaju za određenu školu.

Sklonosti i sposobnosti

Budući učenici ekonomskih škola  trebalo bi da su zainteresovani za rad sa brojevima, da se dobro snačaze sa računanjem i slično, dok su budući medicinski radnici obično puni strpljenja i staloženosti, spremni da pomažu ljudima, ali i stručni u oblasti biologije i hemije. Učenici koji imaju razvijene opšte intelektualne i numeričke sposobnosti, a veoma su zainteresovani za tehniku i informatiku – imaju predispozicije za uspeh u oblasti elektrotehnike. Oni koji su zainteresovani za arhitektonsku struku moraju imati razvijene sposobnosti shvatanja prostornih odnosa, da su uspešni u tehničkom crtanju i da imaju izražena estetska i tehnička interesovanja.

Mogućnosti uspeha

Kada se bira srednja škola trebalo bi da se obrati pažnja i na mogućnost kasnijeg zaposlenja u toj oblasti. Inspiracija ili tema za razmišljanje prilikom odabira može biti i situacija među traženim profesijama na tržištu rada, naravno u skladu sa sklonostima i željama svakog pojedinca.

Način izbora

Za decu koja ne znaju šta tačno određene profesije podrazumevaju i kakvi su opisi poslova, na raspolaganju je školski psiholog koji bi trebalo da im bude na raspolaganju za ovakva pitanja. Međutim, sada za savet mogu da se obrate i savetnicima za planiranje karijere u svim većim Filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i u Centrima za informisanje i profesionalnu orijentaciju (CIPS) koji su otvoreni u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, gde mogu da urade testove interesovanja, ličnosti, sposobnosti i opšte kulture. Nakon toga imaju priliku i da razgovaraju sa psihologom koji će ih posavetovati o upisu i pomoći im da donesu konačnu odluku – koja je svakako na njima.

Još jedan od izvora informacija koje mogu biti od koristi budućim srednjoškolcima je i Vodič za izbor zanimanja

Na našem sajtu možete pročitati Vodič za upis u srednju školu

Želite li da se testirate za koje ste zanimanje?

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top