Naslovna » Aktuelno » 50 godina Matematičkog društva „Arhimedes“

50 godina Matematičkog društva „Arhimedes“

ArhimedesKonkurs za “Arhimedesovu” školu mladih matematičara je u toku!

Matematičko društvo „Arhimedes“ ove godine proslavlja veliki jubilej, 50 godina rada. Osnovao ga je u Beogradu 01. oktobra 1973. godine Bogoljub Marinković sa grupom saradnika. Njegov cilj bio je i ostao – usavršavanje učenika osnovnih i srednjih škola, kao i njihovih nastavnika i profesora.

Prvobitni naziv Društva bio je Klub mladih matematičara „Arhimedes“. Pored aktivnosti na popularizaciji matematike među školskom decom i rada na sticanju novih i dubljih znanja, Bogoljub Marinković i „Arhimedes“ bili su i pioniri u organizovanju masovnih i savremenih oblika takmičenja.

Bogoljub Marinković

Bogoljub Marinković

Sa godinama, aktivnosti su se širile i na druga polja, ukjlučujući stručno usavršavanje nastavnika i profesora, izdavačku delatnost, organizacije stručnih skupova i uvođenje inovacija u proces nastave. Zato je 2008. godine promenjen i naziv Kluba u Matematičko društvo „Arhimedes“.

Danas „Arhimedesom“ rukovodi upravni odbor od 11 članova, čiji je predsednik profesor matematičkog fakulteta Vladimir Janković, a direktor društva je Bogoljub Marinković. U veliki broj aktivnosti Društva uključena je i Dragana Stošić-Miljković. Društvo broji skoro 35.000 članova, od kojih je više od 2.000 odraslih. U svim aktivnostima učestvuje veliki broj nastavnika i entuzijasta, u najvećoj meri na bazi volonterskog rada.

Aktivnosti MD „Arhimedes“

„Arhimedes“ je mnogim đacima i roditeljima najpoznatiji po organizovanju Arhimedesove škole za mlade matematičare (AŠMM), koja se održava na nekoliko lokacija. U njoj učenici uz rad sa stručnim nastavnicima stiču šira i dublja znanja iz matematike u skladu sa njihovim školskim uzrastom. Nastava se održava tokom cele školske godine, a pored osnovne (A) postoji i naprednija grupa (B – napredna i olimpijska grupa) na kojoj se učenici pripremaju za najzahtevnija matematička takmičenja.

Prijave i upis za školsku 2023-24. godinu su u toku!

„Arhimedes“ organizuje i letnje i zimske škole (kampove) mladih matematičara, dopisnu matematičku školu, interent školu, računarske i specijalizovane kurseve, praktikum i sekcije.

Arhmiedesova škola mladih matematičara„Arhimedes“ organizuje i razne oblike takmičenja, kao što su Matematički turniri  (ekipna prvenstva osnovnih i srednjih škola Srbije u matematici – matematičke olimpijade), Dopisna matematička olimpijada, kao i masovno nacionalno matemakičko takmičenje „Misliša“.

U cilju popularizacije organizuju se i naučno-popularna predavnja, priredbe, matematički kvizovi, izložbe, i druge manifestacije.

Važan segment rada „Arhimedesa“ jeste stručno usavršavanje nastavnika, kroz organizacije matematičkih i računarskih tribina za nastavnike i učitelje, specijalizovane seminare, i stručne konsultacije sa školama i nastavnicima. Posebna pažnja se posvećuje mentorskom radu sa darovitim učenicima.

letnja skola tara

Arhimedesova letnja škola na Tari

Kroz aktivnosti društva razvijala se i njegova izdavačka delatnost, koja obuhvata priručnu literaturu za učenike i nastavnike. Tu spadaju materijali za mlade matematičare (tematske brošure), zbirke zadataka iz matematike sa „Arhimedesovih“ takmičenja i za pripremu takmičenja, edicija Matematika u srpskom narodu, Matematička tribina, posebna izdanja, metodički priručnici, matematički zabavnik, posteri i mnoga druga izdanja.

Društvo poseduje i respektabilnu biblioteku u kojoj se mogu naći enciklopedije, leksikoni, knjige o istoriji matematike i njenim velikanima, nastavni materijali, udžbenici i literatura za mlade matematičare.

Rezultati „Arhimedesa“

„Arhimedes“ je dao veliki doprinos matematičkom obrazovanju u Srbiji, a posebno u Beogradu. U proteklih 50 godina, kroz „Arhimedesove“ škole prošlo je oko 48.680 učenika, oko 6.695 učenika je pohađalo dopisnu (i internet) školu. Održano je 88 naučno-popularnih predavanja i preko 250 različitih priredbi i objavljeno je oko 200 priloga u časopisima i drugim javnim glasilima. Održana su 92 matematička turnira, sa ukupno  5.471 ekipom i 24.986 takmičara.

Misliša

Misliša

18 puta je organizovano masovno nacionalno matematičko takmičenje „Misliša“, sa 698.680 učesnika. Održano je 17 dopisnih matematičkih olimpijada, 13 internet matematičkih olimpijada…

Održano je 2.218 predavanja za nastavnike i 1.214 seminara i drugih stručnih skupova, kojima je prisustvovalo 83.315 nastavnika, kao i brojne tribine za nastavnike i učitelje.

Publikovano je 466 naslova raznih publikacija u tiražu od preko 2.568.500 primeraka.

„Arhimedesovci“ – učenici koji su prošli kroz škole i takmičenja koje je organizovao „Arhimedes“ – uvek su u vrhu, kako na znhačajnim takmičenjima iz matematike, tako i na listama za prijem u prestižne obrazovne ustanove – od naše Matematičke gimnazije, Matematičkog fakulteta, do prestižnih univerziteta, kao što su Kembridž i MIT. Uopšte, „Arhimedes“ je pravi rasadnik uspešnih matematičara, inženjera i drugih stručnjaka.

Važno je naglasiti da je najveći deo ovih rezultata postignut na bazi volonterskog rada samih članova, sa više nego skromnim ulaganjima od strane državnih i društvenih institucija.

Olimpijada Mar del Plata 1997

Olimpijada Mar del Plata 1997

Priznanja

Matematičko društvo „Arhimedes“ dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja. Jedna od najznačajnijih je Svetosavska nagrada Ministarstva prosvete za 2008. goodinu, „za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji“, a tu je i Izuzetna Vukova nagrada za 2022. godinu Kulurno-prosvetne zajednice Srbije, „za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru“.

Čestitamo „Arhimedesu“ veliki jubilej, u nadi da će njegov značaj biti više prepoznat i cenjen u budućnosti.

arhimedes.rs

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top