Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Hraniteljske porodice » Hraniteljstvo-potrebna dokumenta i isplata

Hraniteljstvo-potrebna dokumenta i isplata

Hraniteljstvo je mera zaštite deteta bez roditeljskog staranja, odnosno deteta pod roditeljskim staranjem koje ima smetnje u psihofizičkom razvoju ili poremećaj ponašanja, a koje privremeno ne može da živi sa svojim roditeljima.

hraniteljstvo

Hranitelj je lice koje obezbeđuje i organizuje prihvat i kompletnu brigu o detetu bez roditeljskog staranja u okviru svoje prirodne porodice.
Na taj način hranitelj obezbeđuje, koliko je to moguće, prirodne uslove za optimalni razvoj i odrastanje ove dece do njihovog konačnog profesionalnog i socijalnog osposobljavanja za samostalni život.

Hraniteljstvo je odnos koji se određuje ugovorom o hraniteljstvu između deteta i njegovog hranitelja. U Hraniteljstvu kao obliku socijalne i porodično-pravne zaštite dece od posebnog značaja je praćenje od strane stručnih timova uputnog organa (Gradski centar za socijalni rad). Praćenje realizacije hraniteljstva pokazuje svrhu i opravdanost izbora ovog oblika zaštite dece kao posebno značajnog u zbrinjavanju dece bez brige prirodnih roditelja.

Potencijalni hranitelj kao i članovi njegove porodice ne smeju da budu lišeni poslovne sposobnosti ili roditeljskog prava. Hranitelj ne sme da bude lice materijalno neobezbeđeno u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti. Timovi koji odlučuju o izboru hranitelja obavezno imaju u vidu i lične osobine lica koja žele da budu hranitelji.

Potrebna dokumentacija i isplata…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top