Naslovna » Turizam » Manastiri » Manastir Gradac

Manastir Gradac

gradac_1

Manastir Gradac je sagrađen krajem XIII veka. Ktitorka manastira je srpska kraljica Jelena, žena kralja Uroša I Nemanjića, majka kraljeva Milutina i Dragutina, vladarka, prosvetiteljka i jedna od najznačajnijih ličnosti u srednjovekovnoj Srbiji, poticala je iz francuske plemićke loze. Poslednje godine svog života posvetila je monaškom životu. Na monašenju je dobila ime Jelisaveta. Upokojila se 1314. godine i bila je sahranjena u svojoj zadužbini. Nije poznato gde se danas nalaze njene mošti. 

Kanonizovana u Pravoslavnoj Crkvi i proslavlja se zajedno sa sinovima 12. novembra / 30. oktobra.

gradac_4   gradac_3

Crkva manastira Gradac predstavlja jedinstven spoj vizantije i zapadne romano-gotičke arhitekture XIII veka. Građena je po uzoru na Bogorodičinu crkvu u Studenici. U periodu turskih osvajanja u XIV veku crkva je delimično srušena i zatim je bila napuštena i izložena daljem propadanju. Danas nam sačuvani detalji fresaka ukazuju nanekadašnju lepotu i umetničku vrednost gradačkog freskopisa.

U drugoj polovini XX veka rekonstruisana je manastirska crkva, a nešto kasnije podignut je novi konak. Nakon toga je usledila obnova monaškog, molitvenog i bogoslužbenog života u Gradcu, u kojoj Gradačko sestrinstvo danas intenzivno učestvuje.

gradac_2   gradac_5


Pogledajte veću mapu

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top