Naslovna » Aktuelno » Besplatni pregledi u dijabetološkoj ordinaciji na točkovima tokom novembra širom Srbije            

Besplatni pregledi u dijabetološkoj ordinaciji na točkovima tokom novembra širom Srbije            

Beograd, 16. novembra 2022 – Projekat “Prva dijabetoloska ordinacija na tockovima”, koji se realizuje u saradnji sa Gradskom opstinom Stari grad. Rec je o specijalizovanom vozilu za merenje secera u krvi i konsultacijama sa zdravstvenim radnicima o prevenciji, kontroli i lecenju dijabetesa. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

 

Besplatni pregledi u dijabetološkoj ordinaciji na točkovima tokom novembra širom Srbije

 

Prva dijabetološka ordinacija na točkovima postavljena je na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, gde su građani danas mogli da provere nivo šećera u krvi i dobiju stručno mišljenje zdravstvenih radnika o prevenciji, kontroli i lečenju dijabetesa. Oni građanima kojima je ustanovljen visok nivo glikemije, a time i rizik od obolevanja od šećerne bolesti, na poklon dobijaju aparat za merenje šećera u krvi, kako bi mogli da nastave i sami kod kuće da prate svoje stanje, preventivno deluju i spreče moguće komplikacije dijabetesa. Nakon Beograda, dijabetološka ordinacija obići će tokom novembra još 14 gradova u Srbiji.

 

Akcija se sprovodi povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, a prema rečima doktorke Jasne Božanić iz Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja Zemun treba raditi na podizanju svesti građana da je dijabetes ozbiljna bolest koja se redovnim pregledima može otkriti na vreme.

 

“Cilj ove akcije je da se vrši testiranje glukoze u krvi i da otkrijemo dijabetes u nekoj početnoj fazi bolesti dok još nije razvio komplikaciju”, kazala je Božanić.

 

Doktorka je objasnila da ukoliko se dijabetes ne otkrije na vreme može dovesti do komplikacija na krvnim sudovima, oštećenja vida i bubrega, ukazujući da su oni koji boluju od te bolesti dva do četiri puta u većem riziku od umiranja od bolesti srca, srčanog i moždanog udara.

 

“Kad imamo sve komplikacije dijabetesa veoma je važno otkriti tu bolest na vreme, identifikovati ljude koji su u predijabetesu i raditi na prevenciji”, naglasila je Božanić.

 

Iz Dijabetološkog saveza Srbije, Uroš Bogdanović kaže da se mora više raditi na prevenciji dijabetesa i dodaje da se procenjuje da će do 2030. godine svaka deveta osoba na svetu bolovati od neke vrste te bolesti.

 

“Moramo zajedničkim snagama raditi na podizanju svesti o dijabetesu i zato je bitno da građani imaju gde da provere svoj nivo šećera u krvi i upravo ovakve aktivnosti im to omogućavaju”, rekao je Bogdanović.

 

“Šećer u krvi bi trebalo proveravati barem jednom u šest meseci čak i ako se osećamo dobro, jer dijabetes ume da bude podmukla bolest sa blagim simptomima. Kontrola glikemije zahteva bukvalno par minuta našeg vremena, a može nam mnogo pomoći”, kazao je Bogdanović.

 

Akcija se realizuje u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad i uz podršku Dijabetološkog saveza Srbije, a pokrenula ga je austrijska kompanija Med Trust koja je i obezbedila specijalizovano vozilo za pokretnu dijabetološku ordinaciju.

 

Posle Beograda, „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“ stiže i u ostale gradove u

Srbiji, i to:

 

 1. novembra – Vršac – Trg Teodora Vršačkog
 2. novembra – Sremska Mitrovica – Trg Ćire Milekića
 3. novembra – Zrenjanin – Trg Slobode (kod fontane)
 4. novembra – Užice – Trg Partizana
 5. novembra – Kraljevo – Trg Srpskih Ratnika
 6. novembra – Kruševac – Trg Mladih
 7. novembra – Vranje – Kralja Stefana Prvovenčanog (pešačka zona)
 8. novembra – Smederevo – Trg Republike
 9. novembra – Pančevo – Tržni centar Big
 10. novembra – Sombor – Kralja Petra Prvog
 11. novembra – Odžaci – Knez Mihaila /Bač – Maršala Tita
 12. novembra – Vrbas – Trg Nikole Pašića / Srbobran – Trg Slobode

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top