Naslovna » Aktuelno » Besplatni udžbenici- koje sve kategorije imaju pravo?

Besplatni udžbenici- koje sve kategorije imaju pravo?

besplayni

 

Treće dete u porodici imaće ubuduće pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice.

Proširena lista dece kojima će država obezbediti knjige primeniće se na narednu školsku godinu. Ministarstvo prosvete opredelilo je 500 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika, a njihov plan trebalo bi uskoro da usvoji Vlada Srbije.

Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2018/2019 godinuu ostvaruju sledeće kategorije učenika:
– učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći);
– učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom (oni koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu);
– učenici koji osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja.
Školi se kao dokaz o ispunjenosti uslova dostavlja sledeća dokumentacija:
– za učenike, iz socijalno/materijalno ugroženih porodica – primaoce novčane socijalne pomoći, rešenje kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći.
– za učenike koji su treće i svako naredno rođeno dete, koje je u sistemu školovanja (srednja škola, fakultet), potvrdu obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta. Potvrda obrazovno-vaspitne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta se prilaže za svako dete.
Za učenike koji su treće ili svako naredno rođeno dete, a u istoj su školi, potvrda nije potrebna.
Za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom (oni koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu) nikakva dokumentacija nije potrebna.
Za sve učenike potrebna je molba školi u kojoj je jasno naveden razred za koji se učenik prijavljuje.
Poslednji rok za prijavu je 15. mart 2018. godine

Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj jer će svako dete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, bez obzira na materijalni status, dobiti knjige.

Kada Vlada Srbije usvoji plan nabavke besplatnih udžbenika, Ministarstvo prosvete raspisaće javne pozive za izdavače. Škole su same već izabrale literaturu koja se koristi na času, a odabrana izdanja su već u Katalogu udžbenika koji važi od 2017/18. do 2018/19. godine. Kako škole treba iste naslove da koriste ove tri godine, učenici će moći i da naslede udžbenike od prethodne generacije.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top