Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Dan prosvetnih radnika

Dan prosvetnih radnika

Kao dan prosvetnih radnika u Srbiji obeležava se 8. novembar, odnosno Mitrovdan, nepouzdan dan rođenja Vuka Karadžića.

dan-prosvetnih-radnika

 

Po Ujedinjenim nacijama svetski Dan prosvetnih radnika je 5. oktobar, i on se svake godine obeležava širom sveta.

Ideja o danu nastavnika začeta je u Indiji 1962, a pošto je 1994.godine UNESKO prepoznao značaj obeležavanja datuma te vrste dan prosvetnih radnika prihvaćen je širom sveta, u preko 100 zemalja, ali se dan obeležavanja razlikuje od zemlje do zemlje. Svuda je uzet datum vezan za bitan momenat važan za nacionalnu prosvetu konkretne sredine.

Dan prosvetnih radnika

Otuda je u Srbiji kao Dan prosvetnih radnika prihvaćen Mitrovdan, za koji se veruje da je dan rođenja Vuka Karadžića. Dodatnu zabunu unosi činjenica da je u 18. veku, kada je on rođen, razlika između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara bila 11 dana, a ne kao sada 13, što znači da datum rođenja Vuka Karadžića ne pada na 8. novembar, nego dva dana ranije.

8. novembar je praznik svih prosvetnih radnika u Srbiji. To je dan rođenja našeg velikog reformatora srpskog jezika, tvorca azbuke i krilatice: “Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano!”

U Novom Sadu, svake godine, obeležava se 8. novembar dodelom nagrada “Dr Đorđe Natošević”, najuspešnijim, po tumačenju žirija, prosvetnim radnicima i ustanovama u Vojvodini u protekloj školskoj godini.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top