Naslovna » Aktuelno » DIRLJIVA PRIČA CENJENE BRAĆE DARDEN, “TORI I LOKITA” U BIOSKOPIMA OD 10. AVGUSTA

DIRLJIVA PRIČA CENJENE BRAĆE DARDEN, “TORI I LOKITA” U BIOSKOPIMA OD 10. AVGUSTA

 

Bioskopski repertoar ovog leta osim holivudskih hitova čine i filmska ostavrenja uvaženih i nagrađivanih evropskih reditelja, jedno od njih i ostvarenje braće Darden “Tori i Lokita”, dobitnik specijalne nagrade povodom 75. godišnjice filmskog festivala u Kanu, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim

 

Od četvrtka, 10. avgusta na repertoaru domaćih bioskopa naći će se film reditelja Žana Pjera i Lika Daredena “Tori i Lokita”, dirljiva priča koja navodi na razmišljanje, o mladoj Lokiti i dvanaestogodišnjem Toriju, oboje bez porodica koji u borbi da se snađu i zarade nešto novca daleko u tuđini i na ulici, tvrde da su brat i sestra.

Njihova situacija kao prognanih, usameljnih i eksploatisanih adolescenata prema rečima reditelja dobija novu dimenziju zahvaljujući njihovom prijateljstvu.
Naš film je priču o prijateljstvu, predivnom i intezivnom. Ne onom koje je iznevereno, već onom nepogrešivom,” ističu braća Dareden.

O filmu koji je osvojio specijalnu nagradu povodom 75. godišnjice filmskog festivala u Kanu, američki The New Yorker navodi da film “Iznosi na videlo lične priče ljudi skrajnutih u senku tekućeg društva.
Empire Magazine o filmu “Tori i Lokita” piše: Kontrolisan, sa ključajućom napetošću koja je prožeta besom. Film o dostojanstvu i pokvarenosti, težnji i apatiji predstavlja Dardenove u njihovom najosuđujućem obliku,” dok  The Jerusalem Post ističe da je rediteljski dvojac uspeo da stavi ljudsko lice onima koji su obično bezimeni i anonimni.
Prema kanadskom dnevnom listu Toronto Star “Ovaj lomi srca“, a sami reditelji kažu da je njihova najveća želja bila da na kraju filma publika oseti duboku empatiju za ovo dvoje izbeglih.

Podsetimo, braća Darden, Žan-Pjer i Lik su višestruko nagrađivani belgijski filmski stvaraoci. Njihov film Rozeta (1999) ovenčan je Zlatnom palmom u Kanu, a isto priznanaje osvojili su i za film Dete (2005). Njihovi filmovi su i “Lornina ćutnja”, “Dečaka s biciklom”, “Mladi Ahmed” i drugi.
 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top