Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Kultura » Kulturni centri » Francuski institut Beograd

Francuski institut Beograd

Francuski institut Beograd

Beograd, Stari grad
Zmaj Jovina 11
011 3023 600
www.institutfrancais.rs

Francuski institut u Srbiji sastavni je deo mreže od 130 francuskih instituta i 920 francuskih alijansi u svetu. Sa sedištem u Beogradu i ograncima u Nišu i u Novom Sadu, predstavlja kulturnu diplomatiju Francuske u Srbiji.

Ovo su veliki pravci njegovih akcija:

Predstavlja izlog savremenog francuskog stvaralaštva
Francuski institut u Srbiji priznat je i cenjeni partner svih profesionalaca u kulturi u zemlji i u regionu Balkana. Sarađuje sa efikasnom mrežom ustanova i partnera kako bi omogućio tokom godine prisustvo vrhunskih francuskih umetnika prilikom najznačajnijih kulturnih manifestacija u prestonici i u većim gradovima.

Jača mesto francuskog jezika
Francuski institut je odredio među svojim najvećim prioritetima bolje učenje francuskog jezika u školskim, univerzitetskim i profesionalnim sredinama, ali i među običnim svetom. Daje jaču podršku predavačima francuskog jezika u okviru srpskog obrazovanog sistema tako što organizuje njihovu obuku i praksu u Francuskoj. Teži da proširi mrežu dvojezične nastave na najbolje ustanove u zemlji.

Usmerava ka Francuskoj univerzitetske i naučne krugove
Francuski institut je dobar partner školskim, akademskim i naučnim krugovima u Srbiji. Svake godine omogućava da više od 40 ovdašnjih stipendista studira u Francuskoj i to prevashodno prirodne nauke. Pospešuje saradnju između francuskih i srpskih univerziteta i doprinosi finansiranju zajedničkih visokokvalitetnih istraživačkih projekata.

Podstiče debatu o velikim društvenim pitanjima
Francuski institut želi da bude mesto u kojem se čuje i raspravlja na temu francuskih ideja o svetskim promenama nastalim kao posledica globalizacije. Susreti, seminari i okrugli stolovi prilika su da se razmeni mišljenje o velikim društvenim pitanjima koja se tiču i jednih i drugih.

Nudi usluge informacionog centra
Škola jezika (prisutna u sva tri grada) nudi onima koji pohađaju časove, a njih je preko 3.500 svih uzrasta, široku paletu kurseva francuskog jezika i omogućava dobijanje priznatih diploma. U školi radi 34 diplomirana profesora.

Na 200 kvadrata, medijateka, sa čitaonicom, multimedijalnim prostorom, delom namenjenim mladima i kutkom za decu, nudi više od 18.000 dokumenata koja mogu da se gledaju na licu mesta ili da se pozajme. Medijateka je mesto gde se organizuju mnoge aktivnosti kao i kreativne radionice.

Kancelarija Campus France ima za cilj da promoviše studije u Francuskoj, da organizuje studentske sajmove i da pruži podršku onima koji žele da studiraju na visokoškolskih ustanovama u Francuskoj.

Galerija Francuskog instituta prostor je za izložbe najboljih francuskih i srpskih likovnih umetnika. Neformalno je ali cenjeno mesto okupljanja, susreta, čitanja i rasprava u beogradskom kulturnom životu. Kroz galeriju prođe godišnje više od 10.000 posetilaca.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top