Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Za srednjoškolce i studente 466 stipendija

Za srednjoškolce i studente 466 stipendija

stipendije

Za srednjoškolce i studente 466 stipendija

Sekretarijat za obrazovanje raspisao je konkurs za dodelu 466 gradskih stipendija koje će ove godine dobiti 310 talentovanih srednjoškolaca i studenata i 156 srednjoškolaca i studenata sa invaliditetom.

Gradske stipendije prvi put dobiće i 23 srednjoškolca sa invaliditetom.
Svi stipendisti studenti mesečno će dobijati po 17.000, a srednjoškolci po 15.000 dinara.
Oni neće moći istovremeno da koriste i stipendiju po drugom osnovu.

Prvi put ove godine gradske stipendije dobiće i 23 srednjoškolca sa invaliditetom, jer u beogradskim srednjim školama nastavu pohađa određeni broj učenika sa invaliditetom koji ulažu velike napore u savladavanju gradiva, ali i nekih drugih prepreka, bilo društvenih bilo arhitektonskih, i tokom školovanja postižu dobre rezultate. Uprkos svim tim poteškoćama, mnogi od njih školovanje nastavljaju na fakultetima i postaju odgovorni i stručni mladi ljudi. Telesna oštećenja i druge bolesti u tome ih ne sprečavaju.Da bi dobili stipendiju, srednjoškolci sa invaliditetom moraju biti redovni učenici prve, druge, treće ili četvrte godine.

Studenti sa invaliditetom (133 stipendije) koji konkurišu moraju da imaju prebivalište ili boravište na teritoriji grada Beograda, da su studenti visokoškolske ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, a sedište u Beogradu, da su prvi put upisali određenu godinu studija ili su prvi put apsolventi u školskoj 2010/2011. godini, kao i da poseduju lekarsku dokumentaciju o postojanju invalidnosti, izdatu od relevantne zdravstvene državne ustanove.

Talentovanim srednjoškolcima biće dodeljeno 150 stipendija
(30 će dobiti učenici umetničkih,
a 120 učenici gimnazija i stručnih škola),
a studentima 160 (90 prirodno-matematičkih, 50 društvenih
i 20 stipendija umetničkih visokoškolskih ustanova).

Grad već osmu godinu pomaže talentovane srednjoškolce i studente u želji da ih podstakne i motiviše da tokom svog školovanja postignu još bolje rezultate, a da im ove stipendije to olakšaju. Ovim sredstvima mogu da nabave ono što im je neophodno, kao što je, na primer, literatura na stranom jeziku ili savremenije nastavno sredstvo, za koje možda neki od njih nemaju sredstava. Za godinu dana srednjoškolci će dobiti po 180.000, a studenti po 204.000 dinara.

Na konkursu mogu učestvovati redovni učenici druge, treće ili četvrte godine, čiji je prosek ocena najmanje 4,75 i koji imaju prebivalište na području Beograda najmanje tri godine od raspisivanja konkursa. Osvojene nagrade sa međunarodnih i domaćih takmičenja i olimpijada su uslov i njih će komisija za dobijanje stipendije posebno bodovati.

Na konkursu mogu učestvovati studenti koji se školuju na budžetu, koji su upisali najmanje drugu godinu na nekoj od visokoškolskih ustanova čiji je osnivač republika a sedište u Beogradu, koji imaju prebivalište u Beogradu najmanje tri godine od dana raspisivanja konkursa, kojima je prosečna ocena najmanje 9,2, koji nisu gubili nijednu godinu, kao i da su položili sve ispite iz prethodnih godina.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top