Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Joakim Vujić

Joakim Vujić

joakim-vujic

Joakim Vujić, pisac i prevodilac, ”otac srpskog pozorišta”, rođen je 9. septembra 1772. godine u Baji od oca Grigorija i majke Jevre. Otac je bio sapundžija i trgovac. Joakim je imao mnogo braće i sestara koji su umirali mladi, pa su ostali samo brat Silvestar i sestra Revka.

Kada je napunio sedam godina, otac Jevrem ga je odveo u srpsku školu u Baji, gde je naučio da čita i piše i dobio prva znanja. Paroh u Baji privatno ga je podučavao pojanju, tipiku i crkvenim obredima. Za dve godine je završio i franciškansku školu, gde je između ostalog učio latinski, nemački i mađarski jezik.

U Novom Sadu je godinu dana učio nemački i latinski jezik, a kako tamo nije bilo gimnazije, roditelji ga šalju u Kalaču, u gimnaziju pijarista (kaluđerski red u katoličkoj crkvi). Tu provodi dve godine, pa nastavlja školovanje u gimnaziji u Segedinu. Na kratko prekida školovanje i radi kao trgovac. Posle samo par meseci rada, Joakim Vujić reši da nastavi da se školuje, ali ovog puta u Pešti i Požunu.

U Požunu je proveo tri godine. Završio je licej i upisao mađarska prava na rimokatoličkoj Akademiji u Požunu. Kako sam Joakim Vujić kaže, odustao je od prava kada je uvideo da plemići Mađari imaju više prava nego prosvećeni i zaslužni ljudi. Vratio se u rodnu Baju.

Po ugledu na Dositeja Obradovića, želeo je da putuje i nauči strane jezike, a posebno italijanski. Rešio je da ode u Trst i pored protivljenja roditelja. Nije našao kola, pa je na put krenuo pešice. Uz mnogo različitih doživljaja i kratkih boravaka u Karlovcima i Zagrebu, ipak nije stigao u Trst već se vratio u Baju. Nekoliko godina provodi vreme kao učitelj po različitim mestima Ugarske.

Želja da ode u Trst nije ga napuštala, pa Joakim Vujić po drugi put kreće iz Baje za Trst. Dolaskom u Trst, novembra 1801. godine, upoznao se prvo sa dvojicom srpskih kaluđera. Stariji kaluđer bio je poznati srpski književnik, Vićentije Rakić. On preporučuje Joakima Vujića bogatom posedniku Antoniju Kvekiću, da mu uči sina srpski i nemački. Pored plate Joakim Vujić je dobio i učitelja italijanskog i francuskog jezika.

Za vreme službovanja u kući Antonija Kvekića, Joakim Vujić piše i izdaje svoje prvo delo, ”Uput u francusku gramatiku”. Pomoć za štampanje ove knjige pružili su mu mitropolit Stevan Stratimirović i vladika Josif Šakabenta.
Dolaskom Francuza u Trst i smrću njegove dobrotvorke, žene Antonija Kvekića, menjaju se prilike u Trstu i Joakim Vujić odlazi u Srbiju. Rešio je da u Karađorđevoj Srbiji ”potraži uhlebljenje”. Radio je kao učitelj u Zemunu.

U Zemunu je bio nepravedno optužen da je državni izdajnik i uhoda. Joakim Vujić je iz štamparije u Budimu dobio poštom svoje kalendare koje je planirao da nosi Karađorđu i pismo u kome je između ostalog, oklevetan zemunski prota. Vujićevi neprijatelji slučajno su pronašli pismo i odneli ga proti. Joakim Vujić bio je uhapšen, a sva pisma koja su bila u kući zaplenjena su. Obećali su mu da će da ga zadrže samo nekoliko dana u zatvoru, a zadržali su ga šest meseci bez ikakvog objašnjenja. Iako nisu uspeli da mu utvrde krivicu, ispratili su ga do granice i poslali nazad u rodnu Baju.

Vreme provedeno u zatvoru je iskoristio da uradi prevod ,,Mladog Robinzona” i ,,Aleksisa i Nadinu”.
U jesen 1810. godine oženio se bogatom udovicom Pelagijom Manojlović, ali nije imao sreće u braku. Kasnije je o svom braku govorio: ”Obače da sam sedio s mirom, to bi bolje za mene bilo, nego što sam tuđu ženu, to jest udovicu, uzeo bio.”

Joakim Vujić 1813. godine postaje profesor u Sentandreji. Kao nagradu za veliki trud koji je pokazao u vaspitanju omladine, javno je pohvaljen na županjskoj skupštini u Pešti. Dobio je pohvalni dekret od cara Franca I. Joakim Vujić obratio se i zahvalio skupštini na latinskom jeziku.

Nakon putovanja po Srbiji, 1828. godine štampao je knjigu ,,Putešestvija po Srbiji”.

Razočaran u bračni život, Joakim Vujić odlazi iz Sentandreje i dolazi u manastir Bezdin u Rumuniji. Tu je ostao do 20. februara 1832. godine. Za nepunih godinu dana boravka u manastiru, napisao je svoju autobiografiju.
Još u Trstu Joakim Vujić je zavoleo italijanske pozorišne predstave. To je toliko uticalo na njega da je kasnije pokrenuo srpsko pozorište.

Pozorište…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top