Naslovna » Aktuelno » Koju srednju školu odabrati

Koju srednju školu odabrati

Koju srednj skolu izabrati

 

Odabir škole može biti izvor brige i detetu i roditeljima, neretko i jer su kroz osnovnu školu deca još vrlo zaigrana i nedovoljno svesna odgovornosti koja je pred njima, a sve se preklapa i s ulaskom u buran i zahtevan period adolescencije.

Prelaz iz osnovne u srednju školu važan je životni događaj, a time i stresan period, kako za decu, tako i za roditelje. Izbor škole, čime obično i izbor budućeg zanimanja, jedna je od prvih većih i važnijih odluka koju dete donosi.

Adolescentima je često teško da  dugoročno planiraju

Deca najčešće pohađaju osnovnu školu najbližu mestu stanovanja, dok izbor srednje škole zavisi od mnogobrojnim faktora – afinitetima deteta, uspehu u završnim razredima osnovne škole, izboru škole u relativnoj blizini kuće … Često se roditeljima čini kao da deci nije stalo koju će srednju školu upisati ili pak da biraju onu u koju će ići neki od njihovih prijatelja. Roditelji su ponekad skloni da zaborave koliko su se i sami u tom uzrastu osećali zrelima doneti odluku o zanimanju kojim bi se trebali baviti ostatak života.

Adolescentima je često teško da dugoročno planiraju, budućnost im može delovati jako daleko ili pak zastrašujuće. Važno je imati na umu kako svaka promena može biti stresna pa tako i rastajanje od osnovnoškolskih prijatelja, upoznavanje novih, uklapanje u novu, nepoznatu sredinu… Većina dece oseća se sigurnije kada zna da će sa nekim od „starih“ prijatelja deliti srednjoškolske klupe.

Teškoće pri donošenju odluke

Roditelj može pomoći tako što će da porazgovara sa svojim osnovnoškolcem o tome koje mu se zanimanje čini privlačno. Ukoliko dete nije sigurno, roditelji mu mogu pomoći zajedničkim snagama napraviti popis zanimanja koja dolaze u obzir, kao i eliminaciju onih koja ne ulaze u detetovu sferu interesovanja, a zatim se informisati o mogućnostima srednjih škola na području stanovanja ili šire (većina ima internet stranice pa nije teško doći do popisa srednjih škola

https://roditeljsrbija.com/category/obrazovanje/drzavno-obrazovanje/srednje-skole/  

https://roditeljsrbija.com/category/obrazovanje/privatno-obrazovanje/privatne-srednje-skole/

Nužno je voditi računa i o bodovnom pragu ocena potrebnih za upis i proceniti realne šanse deteta za upis u željenu školu. Ako i tada dete ima teškoća pri donošenju odluke, postoji mogućnost profesionalne orijentacije, čija je svrha da pomogne detetu u otkrivanju vlastitih afiniteta, veština i sposobnosti. Profesionalnu orijentaciju neke škole organizuju u svojim prostorima za učenike završnog razreda https://roditeljsrbija.com/profesionalna-orijentacija/.  Pri odabiru srednje škole takođe bi od koristi mogao biti i razgovor s nekim od učenika škole za koje je dete zainteresovano jer bi iskustva i utisci iz prve ruke mogli olakšati donošenje ove važne odluke.

Prava učenika kojima je tokom osnovne škole određen poseban oblik školovanja- IOP

Svakako se treba obratiti stručnoj službi škole ako su kod učenika prisutne neke teškoće u razvoju, učenju, problemi ponašanja ili emocionalni problemi, a radi kojih se tokom osnovne škole obrazovao uz rešenje o obliku školovanja (redovni nastavni program uz individualizovani pristup ili prilagođeni nastavni plan i program-IOP) zbog informisanja o  pravima na direktan upis u srednju školu  ili na dobijanje dodatnih bodova.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top