Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Kultura » Knjige » Ludvig van Mocart

Ludvig van Mocart

LUDVIG VAN MOCART ili magija književnosti za decu

 

Brilijantni roman Vesne Aleksić koji nam otkriva sve čari lepe književnosti

Izdavačka kuća Pčelica iz Čačka je na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavila preko 70 novih izdanja najrazličitijih žanrovskih formi, od slikovnica namenjenih najmlađima, preko interaktivnih radnih materijala, enciklopedija, dramskih tekstova, aforizama, putopisnih priča, klasika domaće književnosti i romana savremenih autora.

Negujući prozna dela književnosti, Pčelica, između ostalih, ističe najnoviji roman Vesne Aleksić, pedagoga i poznatog pisca za decu, Ludvig van Mocart.

Naslov ove knjige odmah nameće pitanje nije li u pitanju greška. Ne, nije greška, već samo jezička igra. Ovaj roman govori nam o dvojici velikana Volfgangu Amadeusu Mocartu i Ludvigu van Betovenu. O njima su već ispričane mnoge priče, a u ovom romanu autorka je na osnovu stvarnih događaja i autentičnih izvora iz perioda njihovih života, s kraja XVIII i početka XIX veka, napisala priču o njihovim detinjstvima, muzičkim karijerama i jedinom susretu.

Teorija da temelji najvažnijih životnih snova bivaju postavljeni u detinjstvu, ovim romanom je potvrđena. I kako je rekao kompozitor Rihard Vagner, izučavajući njihove živote u potrazi za različitostima koje su ih učinile jedinstvenim „obojica su bili detinjasti do kraja svojih života”.

Životi ova dva muzička giganta predstavljeni su iz pera autorke veoma neobično, kroz priče njih samih i ljudi iz njihovog najbližeg okruženja.

Knjigom Ludvig van Mocart Vesna Aleksić nas podseća na jednu važnu, ali pomalo zaboravljenu osobinu književnog dela, a to je estetičnost. Mnoga dela savremene književnosti za decu i mlade kao da potiskuju ovu primarnu osobinu na osnovu koje se ocenjuje vrednost jednog književnog dela kao umetničke tvorevine. Tako smo suočeni sa neizbežnim priručnicima, savetodavno-autobiografskom literaturom blogerki, manekenki, voditeljki koja postaje omiljeno štivo mladih naraštaja. Čini se da je tu na prvom mestu zabava, a da se na književnost u pravom smislu reči zaboravlja i da ona biva prepuštena uskom krugu čitalaca.

Zato izdavačka kuća Pčelica sa ponosom ističe ovaj očaravajući roman Vesne Aleksić. Književno umeće autorke ovog dela predstavlja nam model lepe književnosti u svim elementima, od načina izlaganja, sadržine i kompozicije do jezika i stila. Estetika u sadržini i u doživljaju razgaliće svakog pravog ljubitelja književnosti i podsetiće ga na istinske književne vrednosti. Primarno za decu u ovoj knjizi je da će se susresti sa stvarnim ličnostima čije je stvaralaštvo inspiracija i uzor van vremenskih, kulturoloških, religijskih, generacijskih i bilo kakvih drugih ograničenja.

Ludvig van Mocart Vesne Aleksić u izdanju Pčelice vratiće vas u doba s kraja XVIII i početka XIX veka, i dati vam jedan duhovit osvrt na našu kulturnu svakodnevicu. Zato obavezno pročitajte ovu neobičnu i nadasve prelepu knjigu, koja će vas i rasplakati i nasmejati, i koja će vas motivisati da se sa uživanjem podsetite čarobnih kompozicija besmrtnih velikana Mocarta i Betovena.

Izdavač: Pčelica

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top