Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Turizam » Manastiri » Manastir Bođani

Manastir Bođani

Manastir Bođani

Bačka eparhija, Bač

Na severu Bačke oko desetak kilometara od Starog Bača, pođe se prema Vajskoj, pravo putem i dođe do Bođana i manastira sa leve strane. Ovaj manastir sa crkvom posvećenoj Vavedenju Presvete Bogorodice dugačak je 17 m a širok 6 m.

Zidovi su debljine 1 m. Fasada hrama je bez ukrasa. Ktitor manastira je bio bogati trgovac Bogdan uz dozvolu garskog kralja Matije Korvina.

Hram je izgrađen 1478. godine a konačno završen 1722. godine. Više puta je rušen i obnavljan. Crkvu je oslikao 1737. godine Hristifor Žefarević. Bođansko slikarstvo predstavlja novinu u srpskom slikarstvu i nazvan je “prelazni period”. Ikonostas je u duborezu sa 39 ikona i izradili su ga Vasilije Romanović i Jova Vasiljević a rađen je između 1745.-1748. godine. Konak je završen 1790. godine. Nakon velike seobe Srba, Bođani su jedno vreme bili sedište episkopa. Početkom XVIII veka u manastiru je radila bogoslovska škola. U okviru konaka nalazi se mala kapela sa izvorom na kome se po predanju ktitor ovog manastira Bogdan koji je imao bolesne oči, umio i ozdravio. Iz zahvalnosti na tom mestu je podigao ovaj manastir koji je prvobitno bio brvnara. Kompleks manastira ima veliki i uređen park.

Manastir je muški i aktivan.

 

 

 

{gallery}manastiri/bodjani{/gallery}

Tekst i fotografije su preuzete sa www.manastiri.rs

 

 

 

 

 

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top