Naslovna » Kultura » Knjige » Mladi i seksualni odnosi i polne bolesti

Mladi i seksualni odnosi i polne bolesti

 

Poštovani roditelji,
Krajem devedesetih godina prosečan uzrast stupanja u seksualne odnose u Srbiji bio je oko 18. godine života. Samo nakon dve decenije, tj. danas mladi stupaju u seksualne odnose sa 16 godina. Naravno da ima i izuzetaka pa kod nekih mladih se prvi seks desi još u ranijim tinejdžerskim godinama.
Da li su pripremljeni fizički i mentalno za seksualne odnose? Koliko imaju znanja neophodnih da se zaštite od polnih bolesti i komplikacija po reproduktivno zdravlje i život? Od koga dobijaju te informacije i da li su one ispravne? Da li sa roditeljima ili profesorima razgovaraju o važnim temama kao što su seksualno zdravlje i polne bolesti?
Nisam baš siguran!
Pre neki dan mi je u ordinaciju došao momak od 17 godina koji se inficirao HIV-om. Nije znao da kontakt sa spermom i vaginalnim sekretom može dovesti do prenošenja ove infekcije.
Devojka koja je menjala pirsing (kožni nakit) sa nepoznatim osobama dobila je hepatitis C. Nije znala da se putem krvi bilo šta može preneti.
Dečko sa 14 godina dobio je gonoreju jer mu je otac da bi ga „uveo u svet odraslih“ obezbedio prvi seks sa devojkom za koju se ispostavilo da je inficirana ovim oboljenjem.
Drugi tinejdžer je imao „samo“ oralni seks, nije znao da bi i za tu seksualnu praksu trebalo koristiti kondom te je dobio sifilis.
Veoma je važna edukacija mladih u ranom uzrastu (toga u školama nema, a retko se priča i sa roditeljima o ovim temama) i usvajanje modela bezbednog seksualnog ponašanja (stalna i pravilna upotreba kondoma, vakcinacija za one bolesti koje se prenose polnim putem a za koje vakcina postoji) da bi se sačuvalo zdravlje.
U knjizi Zapisi jednog venerologa možete pronaći sve neophodne informacije (na zabavan način preko istinitih priča praćenih korisnim savetima) i sačuvati sopstveno zdravlje i zdravlje vaše dece. Pročitajte knjigu i preporučite je mladima!

 

S poštovanjem,
Primarijus dr sc. med. Milan Bjekić, naučni savetnik
Načelnik službe za polne bolesti Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top