Naslovna » Trudnoća » Vantelesna oplodnja » Od maja zamrzavanje embriona i o trošku države

Od maja zamrzavanje embriona i o trošku države

 

Parovi u Srbiji moći će da sačuvaju embrione i repoduktivne ćelije o trošku države, a od maja se ta mera uvodi kao jedna u nizu za povećanje nataliteta, kaže v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škordrić.

Ona je za RTS najavila da će parovi, koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom, moći o trošku države, istom metodom da pokušaju da dobiju i drugo dete.

Podsećajući da država pomaže vantelesnu oplodnju još od 2006. godine, Radojević Škodrić kaže da je prošle godine na proces vantelesne oplodnje upućeno 3.500 parova, a prva tri meseca 2018. godine 886 parova.

– Ako napravimo projekciju do kraja 2018. godine, mi očekujemo da će to biti približno isti broj kao i u 2017. godini – ističe Radojević Škodrić.

Za sada još nema preciznog podatka koliko je beba rodjeno iz postupka vantelesne oplodnje, navodi ona, ali napominje da liste čekanja za vantelesnu oplodnju ne postoje i da je procedura za to dosta pojednostavljena, a počinje kod svog lekara.

– Ove godine je RFZO zaključio ugovor sa šest državnih institucija i 11 privatnih zdravstvenih ustanova koje rade vantelesnu oplodnju – dodala je Radojević Škodrić gostujući na RTS.

Dodaje da je Ministarstvo zdravlja od kraja prošle godine odlučilo da omogući besplatno čuvanje jajnih ćelija.

– Od maja meseca ove godine svi parovi koji udju u postupak vantelesne oplodnje moći će višak jajnih ćelija ili embriona da zamrznu o trošku države – naglašava Radojević Škodrić, dodajući da će mladi muškarci koji imaju tumore reproduktivnog trakta moći da zamrznu besplatno, odnosno o trošku države.

Kada su u pitanju banke sperme, ona kaže da je država prepoznala taj problem, kao i da je u maju prošle godine donet Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top