Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Počinje jesen – Osluškujmo prirodu

Počinje jesen – Osluškujmo prirodu

Počinje jesen – Osluškujmo prirodu

pocinje-jesen

Ove godine jesen nam je stigla u ponedeljak , 22. septembra.

Jesen će trajati 90 dana, a završiće se 21. decembra 2018. u 23 sata i 22 minuta, kada počinje zima.

Jesen je jedno od četiri godišnja doba. Na severnoj polulopti traje deo septembra (od 22.), ceo oktobar, novembar i deo decembra (do 21.), a na južnoj Zemljinoj polulopti deo marta, ceo april, maj i deo juna.

Postoje dva razdoblja jeseni: rana jesen traje od 22. septembra do kraja oktobra (početka novembra), a kasna jesen traje od početka novembra, sve do 21. decembra.

Počinje jesen

Jesen donosi berbu voća kao što su jabuke, kruške, šljive, grožđe… U raznim mestima se organizuju jesenje manifestacije, grožđenbali, berbe grožđa, peče se rakija… U većini domaćinstava se sprema zimnica. Na pijacama se najčešće čuje: “Pošto paprika?” Razmenjuju se recepti za “najbolji” ajvar, peku se paprike, kuva se džem od šljiva, sok od paradajza.

Deca su već uveliko u školskim obavezama, sećanja na letovanje polako blede, roditelji se nisu još oporavili od zadnje rate za letovanje, a već je stigla prva rata za ekskurziju… Potpuni mentalni i finansijski haos.

Počinje jesen – Osluškujmo prirodu

Kako je u prirodi? Priroda polako ali sigurno sve radi sama.
Na većini listopadnih stabala tokom jeseni će otpasti svo lišće. Tokom jeseni životinje koje spavaju zimski san (hibernacija) će nakupititi dovoljno masnih naslaga i zaliha hrane koje će im omogućiti da prežive zimu… Ptice selice odlaze u toplije krajeve.

Osluškujmo prirodu. Od nje možemo mnogo naučiti.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top