Vaške kod dece

vaske-kod-dece

Dovoljno je da samo da nam neko kaže reč vaška i da odmah imamo neprijatan osećaj. Počinje da nas svrbi kosmati deo glave, češkamo se, zagledamo svoju i dečiju kosu…

Mali ektoparaziti (izazivaju infekcije površinskog spoljašnjeg sloja kože) poznati kao vaške ili vaši glave  vrlo su čest problem za veliki broj dece predškolskog i školskog uzrasta, ali i za osobe u njihovoj neposrednoj okolini. Premda se radi o bezopasnim “stanarima”, simptomi koje izazivaju mogu biti neprijatni, a proces rešavanja ovog “problema” zahtevan i dugotrajan.

Prenos i životni ciklus
Do prenosa vašaka dolazi direktnim dodirom glave o glavu, a mogu se preneti i preko posteljine, češljeva, peškira ili pokrivala (kape, marame, kačketi) za glavu.

Vaš glave (Pediculus humanus capitis) život provodi na ljudskom temenu. Hrani se isključivo krvlju domaćina do koje dolazi bezbolnim ubodima, što izaziva iritaciju i pojavu karakterističnog svraba. Do prenosa dolazi direktnim dodirom glave o glavu, premda se može preneti i preko posteljine, češljeva, peškira ili pokrivala za glavu. Ne pojavljuje se ni na jednom drugom delu tela, kao ni na životinjama.

Kućni ljubimci ne mogu predstavljati izvor zaraze. Vaške su problem koji se javlja bez obzira na higijenu i uslove života, a neka istraživanja čak ukazuju na njihov povećani afinitet prema čistoj kosi zbog olakšanog kretanja i polaganja jajašaca – gnjida.

Vaši glave veličine su semenke susama (otprilike 2 milimetra), a odrasle su ženke veće od mužjaka. Imaju tri para nogu pomoću kojih se čvrsto drže za dlaku. Hrane se nekoliko puta dnevno bušeći kožu posebnim strukturama usne duplje nalik na igle. Životni vek im je 30 dana za vreme kojeg odrasla ženka izleže 300 jajašaca ili gnjida uz sam koren kose. Jajašca su ovalna i duga otprilike 0,8 milimetara, najčešće smeštena u zadnjem delu vrata i iza ušiju. Tamo ih uz dlake fiksira proteinsko lepak koje iz svog reproduktivnog organa luči odrasla ženka. Iz gnjide se za otprilike nedelju dana izlegne polno nezrela vaška koju nazivamo larva ili nimfa. Obično se smesti 1 do 2 milimetra od skalpa gde pronalazi optimalnu temperaturu za svoj dalji rast i razvoj. Nakon 8 do 10 dana nimfa postaje polno zrela i spremna za razmnožavanje.

Vaške kod dece – Otkrivanje vašaka
Za razliku od peruti koju je lako skinuti sa kose, gnjide su čvrsto prilepljene uz dlaku. Pažljivim pregledom kose i kože glave (često i uz korišćenje lupe) moguće je videti gnjide, nimfe ili odrasle oblike vašaka. Nimfe i odrasle jedinke prisutne su u manjem broju i sklone bežanju od prstiju, pa ih je tako teže uočiti. Zbog toga se dijagnoza najčešće postavlja pronalaskom gnjida u blizini kože kosmatog dela glave, što potvrđuje da se radi o vašljivosti. Kako su zbog učinka lepka gnjide čvrsto priljepljene uz kosu, mogu se razlikovati od peruti koju je lako skinuti sa kose. Ono što često pobuđuje sumnju da bi se moglo raditi o vašljivosti jeste uporan svrab glave koji se pojačava 3-4 nedelje nakon “useljenja”. Navedeni svrab može dovesti do razdražljivosti, nesanice i gubitka koncentracije. Reakcija na ubode je vrlo blaga (crvenilo) te se ne viđa često između vlasi kose, iako može biti vidljiva na koži vrata kod osoba s dugom kosom.

Vaške kod dece – Metode uklanjanja vašaka…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top