Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Aktuelno » POD ZVEZDANIM NEBOM NA KOSANČIĆEVOM VENCU POČEO FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA OSTVARENJEM DON ŽUAN U PRISUSTVU REDITELJA SERŽA BOZONA

POD ZVEZDANIM NEBOM NA KOSANČIĆEVOM VENCU POČEO FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA OSTVARENJEM DON ŽUAN U PRISUSTVU REDITELJA SERŽA BOZONA

 

FOTO: BOJAN PETROVIĆ/ MTS DVORANA

POD ZVEDANIM NEBOM I PRED VELIKIM BROJEM FILMOFILA POČEO ČETVRTI FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA NA KOSANČIĆEVOM VENCU

FILMOM DON ŽUAN U PRISUSTVU REDITELJA SERŽA BOZONA POČELA OVOGODIŠNJA PETODNEVNA FILMSKA SMOTRA 

BESPLATNE PROJEKCIJE FILMOVA NA KOSANČIĆEVOM VENCU I SILOSIMA BEOGRAD

Večeras je na Kosančićevom vencu, u prisustvu velikog broja Beograđana, ljubitelja francuske kinematografije, a pod vedrim nebom, počeo tradicionalni Festival francuskog filma, a petodnevnu reviju filmova, otvorio je film „Don Žuan“ u prisustvu reditelja Serža Bozona.

Bozon koji je specijalno povodom festivala stigao u Beograd, otvarajući filmsku manifestaciju poručio je da ne krije zadovoljstvo što je baš njegov film otvorio festival ovog renomea: “Nisam nikada bio u Beogradu, ali sam skoro gledao film Želimira Žilnika o Titu, gde je jedan glumac prošetao ulicama vašeg grada u odelu Tita, pa bih iskoristio ovu priliku da film posvetim Žilniku, koji je zadržao duh pobune iz 60-tih. O svom filmu ne želim mnogo da pričam, jer sam mišljenja da sami treba da ga doživite, a smatram da je moj film neobičan. svakako prepustite mu se “, rekao je vidno raspoložen reditelj Bozon.

Francuski ambasador, gdin Pjer Košar pohvalio je napore organizatora da održe tradiciju održavanja festivala u srpskoj prestonici : “Velika mi je čast što otvaram bioskop pod zvezdama. Francuska i Srbija su dve zemlje sa značajnom filmskom tradicijom koja ih približava. Francuski filmovi su sve prisutniji u Srbiji,  a mi želimo da vam na ovom festivalu prikažemo najaktuelnija dela francuske kinematografije, kao i ona nagrađivana u prošlosti. Hvala Seržu Bozonu čiji ćete film gledati večeras , a koji dolazi pravo sa Kanskog festivala, dok će sutra biti prikazan na Silosima Beograd. Živeo film , živelo francusko – srpsko prijateljstvo” , poručio je Košar.

Predsednik opštine Stari Grad Radoslav Marjanović istakao je da je značaj jedne ovakve manifestacije za grad Beograd , kao i zadovoljstvo što je jedna ovakva manifestacija deo “Starogradskog leta”, izražavajući nadu da će se tradicija nastaviti i narednih godina.

Miki Manojlović, kum festivala rekao je da je uticaj francuskog filma veliki na našu sredinu i da je festival veoma značajan za Beograd: “Serž Bozon je i glumac, osim što je i reditelj, tako da može da osmotri film sa obe strane,  i iz ugla glumca i reditelja. Bozon je jedan od pravih primera da neko ko je i sa ove i one strane kamere može da uradi nešto što je posebno. Ovaj film je poseban.”

Igor Stanković ispred mts Dvorane poručio je da je velika čast biti deo jedne ovako značajne kulturne i filmske manifestacije već četiri godine uzastopno, te da ga raduje što su među ovogodišnjim naslovima i oni  koji su stigli pravo iz Kana, dodavši da će publika i ove godine uživati u najrazličitijim francuskim ostvarenjima.

Podsetimo, u  filmu DON ŽUAN koji je otvorio festival, čuveni glumac Tahar Rahim („Prorok“) tumači ulogu glumca koji u svakoj devojci vidi verenicu koja ga je napustila.

Repertoar će između ostalih krasiti  ljubavni film, romantična drama „Mač sa dve oštrice“ poznate francuske rediteljke Kler Deni, koja će biti prikazana na Kosančićevom vencu u sredu 17.juna u 21h.

Ostvarenje nastalo 2022. godine je priča o ljubavnom trouglu o ženi uhvaćenoj između dva muškarca, svog dugogodišnjeg partnera i njegovog najboljeg prijatelja, njenog bivšeg ljubavnika.

Uloge tumače slavna Žilijet Binoš, Vensan Lendon i Gregoar Kolen. Istovremeno, ovo je prvi film glumice Hane Mažimel, ćerke Žilijet Binoš i Benoa Mažimela.
Podsetimo, ekskluzivni naslov koji će zatvoriti festival je drama iz 2022. godine „Hronologija nasilja“, višestruko nagrađivanog reditelja Manuela Šapire, koji će takođe biti jedan od gostiju festivala. Autentičnu mušku ulogu u filmu tumači Dali Bensalah (Dali Benssalah) koji je zapažen i po ulozi u pretposlednjem Džejms Bondu: „Nije vreme za umiranje.“

FOTO: BOJAN PETROVIĆ/MTS DVORANA

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top