Naslovna » Aktuelno » PREMIJERA MUZIČKE KOMEDIJE COMPANY U MADLENIANUMU

PREMIJERA MUZIČKE KOMEDIJE COMPANY U MADLENIANUMU

Petak, 15. mart 2024. u 19:30 časova

Velika scena Madlenianuma

PREMIJERA

STEPHEN SONDHEIM

COMPANY
Muzička komedija u dva čina
Roman: GEORGE FURTH

Reditelj: NEBOJŠA BRADIĆ

Dirigent: VESNA ŠOUC

Prevod: IVANA i ZORAN PAUNOVIĆ

Prepev stihova: VESNA ŠOUC, JOVANA JEZDOVIĆ

Scenograf: GEROSLAV ZARIĆ i VLADISLAVA CUNNINGTON

Kostimograf: MARINA MEDENICA

Koreograf: VERA OBRADOVIĆ

Dizajn svetla: SRĐAN JOVANOVIĆ

Dizajn zvuka: DUŠAN ARSIKIN

Dizajn videa: ZVONIMIR JELUŠIĆ

Scenski govor: DR DIJANA MAROJEVIĆ

Scenske borbe: ALEKSANDAR i SLOBODAN PETKOVIĆ

Asistenti kostimografa: MARGARETA ŠOBOTA i IVANA MLADENOVIĆ

Asistent koreografa: IRINA LAZIĆ

Svoju 90-tu produkciju muzičku komediju Company Opera i teatar Madlenianum će premijerno izvesti u petak, 15. marta u 19.30 na Velikoj sceniBrodvejski mjuzikl Stivena Sondhajma, koji je pisao muziku i stihove prema libretu Džordža Furta, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom maestre Vesne Šouc, izvešće velika ekipa glumaca predvođena Slavenom Došlom u glavnoj ulozi. Pored njega nastupaju glumci i pevači koji su osvedočene zvezde u ovom žanru, a neki od njih se prvi put pojavljuju u mjuziklu: Vanja Milačić, Daniel Sič, Branislava Podrumac, Žarko Stepanov, Ivana Popović, Hadži Nenad Maričić, Olivera Bacić, Petar Đurđević, Nataša Marković, Nikola Bulatović, Jelena Jovičić, Tanja Živković, Tatjana Dimitrijević, kao i plesačica Irina Lazić.

Company je brodvejska produkcija nastala 70-tih godina, više puta je nagrađivana i obnavljana, a govori o partnerskim odnosima u velikom gradu, kakav je Njujork. Kako je autor Sondhajm definisao „ovo je pro–bračni mjuzikl“ gde se vrlo jasno kaže da je veoma teško biti emocionalno povezan sa drugim, ali i da je nemoguće biti sam. Biti zajedno sa nekim znači biti živ, a ne biti zajedno je – smrt.

Nebojša Bradić ističe: „Posle dva mjuzikla koje sam postavio u Madlenianumu (Jadnici i Rebeka), ovo nam je treći i za njega su velika očekivanja. Nadam se da će ovo biti jedna lepa, potrebna i dugovečna predstava. Nije lako odabrati novi mjuzikl u tako velikoj ponudi svetskih naslova koji su aktuelni. Stiven Sondhajm smatra se da je legenda pozorišta i nazivaju ga „bog mjuzikla”, jer je ostavio izuzetan muzički legat, a preminuo je pre dve godine. Ljudi koji su opisani u mjuziklu Company više su tipovi nego što su zaokruženi karakteri, oni nemaju prošlost i poreklo nego samo jedni druge, zbog toga u komadu nema konvencionalnog zapleta, već je u pitanju konceptualni mjuzikl.”

Dirigent Vesna Šouc je ocenila da je Company pravi „muzički biser”, da publika sa pravom očekuje vatrenu atmosferu i sav raskoš i spektakl Brodveja, te da je autor i kompozitor Sondhajm bio pravi inovator koji je produžio trajanje songova.” Takođe, Šouc je istakla da je u ovom mjuziklu važna polifonija, višeglasje, ali da je ovaj komad specifičan jer je Sondhajm u sred pevanja ubacivao tekst.

„Komad Company predstavlja modernu vrstu usamljenosti danas u društvu gde odnosi jesu i nisu bliski. Ovde se moj junak pita šta želi u životu, i na koji način se gradi kvalitetan odnos, a sve to na duhovit način”, objasnio je Slaven Došlo.

Glumci koji učestvuju u projektu se slažu da je Madlenianum kao i uvek za svoj repertoar izabrao fantastičan muzički komad. “Mjuzikl Company je britko i savršeno napisano delo, životna priča veoma aktuelna, i zaista smo kao porodica radili ovaj komad. Sigurna sam da Beograd zaslužuje ovu vrstu remek dela”, reči su Nataše Marković. Hadži Nenad Maričić dodaje da ova predstava može da popravlja naše društvo, jer daje odgovore na važna pitanja koje nas muče, poput narušenih bračnih odnosa i propadanja porodice. Ovaj komad nam daje smernice kuda i kako treba ići i može da bude lek našem društvu, što i jeste jedan od zadataka pozorišta.

Nakon premijerne izvedbe 15. marta, reprize su zakazane za 25. i 31. mart.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top