Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Prepodobni Kirijak Otšelnik – Miholjdan

Prepodobni Kirijak Otšelnik – Miholjdan

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Prepodobni Kirijak Otšelnik – Miholjdan.

miholjdan
Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela.

Oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati su kao Miholjsko leto.

U pravoslavnom kalendaru se na ovaj praznik pominje i osveštanje bazilike Svetog Mihaila u okolini Rima, što je i objašnjenje za naziv praznika.

Sveti Kirjak je zaštitnik i slava mnogih srpskih domova. Slavi se u Boki Kotorskoj kao zaštitnik pomoraca, a u pojedinim srpskim selima održavaju se zavetine i organizuju litije.

Prepodobni Kirijak Otšelnik – Miholjdan

Prepodobni Kirijak Otšelnik je rođen u gradu Korintu, u vreme cara Teodosija Mlađeg. Otac mu je bio prezviter Svete Saborne Crkve.

Sveti Kirijak se naziva Otšelnikom zbog svojih čestih pustinjačkih usamljivanja. Još od detinjstva, vreme je provodio čitajući Sveto Pismo i diveći se Bogu kako je od početka sveta sve premudro uredio za spasenje ljudsko.

U osamnaestoj godini pođe on u Jerusalim, gde poseti sveta mesta, i prezimi u manastiru Svetog Siona. Tu se počeo podvizavati i otide u pustinju prepodobnom Jevtimiju, koji ga s ljubavlju primi i predade ga svetom Gerasimu na reci Jordanu, koji mu naredi da živi kod njega u opštežiću manastirskom i da bude poslušan. I tu se mladi Kirijak pokazao spreman da izvrši sve trudove, sa blagodarnošću Bogu, ne dajući sebi odmora.

Nakon što se upokoji prepodobni otac Jevtimije, Kirijak se preseli u njegovu lavru u pustinju. Zavetova se na ćutanje, jedini razgovor bi sa Bogom.

Nakon toga on se preseli u Sikijski manastir, gde bi primljen kao iskušenik, obavljajući sva poslušanja i dužnosti te nakon četiri godine bi postavljen za đakona, a zatim za prezvitera i kanonarha. U tom poslušanju provede punih osamnaest godina, ali ni to ga ne zadovolji te napusti i taj manastir i ode u pustinju i povede sa sobom jednog učenika.

Činio je čudesa, jer beše veliki ugodnik Božiji. Pročuo se kao veliki podvižnik nadaleko te mnogi dolaziše k njemu u pustinju, jedni radi blagoslova, drugi radi isceljenja, a treći da razgovaraju sa njim i dobiju kakav koristan savet za dušu.

Prepodobni Kirijak Otšelnik – Miholjdan

Nije želeo slavu, te se povuče u još dublju samoću u pustinju, ali i tu ga ljudi pronađoše, donoseći svoje bolesne radi isceljenja, jer sveti Kirijak svojom molitvom isceli mnoge i iz mnogih istera demone.

Svojom molitvom i rečju on je satirao bezbožno učenje jeretičko, zabludele je odvraćao od zablude, a pravoslavne utvrđivao u veri. Ovaj veliki ugodnik Božiji se upokojio u Gospodu u 109. godini života.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top