Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Kultura » Knjige » Šerpu svrbi testo

Šerpu svrbi testo

ŠERPU SVRBI TESTO – Kratke priče Gorana Novakova u izdanju Pčelice iz Čačka

U prošlosti јe kratka priča bila vrlo popularna književna forma, pa gotovo da niјe bilo ozbiljniјeg časopisa, novina ili izdavača koјi јe niјe imao u svojom opusu. Čini se da je kratka priča danas retka pojava u književnosti, jer je odgovornost i pisaca i čitalaca veća, u smislu da pisac treba malo da kaže, a čitalac mnogo da pročita, često i ono što nije direktno napisano.

Takve su kratke priče Gorana Novakova u njegovoj prvoj zbirci priča za decu Šerpu svrbi testo u izdanju Pčelice. Jezikom bliskim deci i njihovom načinu percipiranja stvarnosti i sagledavanja međusobnih odnosa među stvarima, Novakov u ovoj zbirci jednostavno, bez suvišnih informacija, daje smisao nekom događaju, stvarnom ili izmišljenom.

U nekim pričama autor nam iznosi anegdote iz dečje svakodnevice, gde nam kroz prizmu dečjeg viđenja sveta govori o nekom naizgled običnom događaju.

Vrlo često je osobenost njegovih priča u igri rečima i asocijativnim vezama u sintagmama.

Tako u Toploj priči možemo pročitati o neobičnoj ljubavi između princa Pećka od Smedereva, sina kralja Bukvana Sporogorivog i kraljice Kreke Veso i sibirske princeze Nastasje Zimogroznaje, ćerke Hladislava Drhtavog i Frigeze Frižidernaje. Kako se porodica zmajeva priprema za proslavu Prvog zmaja pročitaćete u priči Jednog toplog zmajskog dana, a na kakvim mukama se nalazi jedan mrav pokušavajući da se popne na planinu od rebrastog čipsa, čitajte u priči Osvajač.

Naročito su zanimljive priče u kojima autor oživljava obične predmete iz našeg svakodnevnog okruženja i dodeljuje im nove uloge. U priči koja je nosilac ove zbirke jednu šerpu svrbi testo, pa moli viljušku da je počeše. U Korisnoj priči vodi se polemika između ziherice, čičak-trake, patent olovke i ostalih korisnih stvari ko je najkorisniji kako bi ga izabrali za predsednika, dok u priči Baloni, baloni muku muče jer su ih ukućani preduvali za Novu godinu.

Nema nekog preciznog okvira u koji se može smestiti kratka priča, već je to verovatno stvar piščevog senzibiliteta. U to nas uverava i Goran Novakov iznenađujući nas u svakoj od priča iz ove zbirke jednim neobičnim, a iznad svega maštovitim i vrlo raznovrsnim pristupom stvarima, živim i neživim, stvarnim i izmišljenim, dajući našoj običnoj svakodnevici, jednu novu dimenziju.

U zbirci kratkih priča Šerpu svrbi testo u izdanju Pčelice uživaće ne samo najmlađi čitaoci, koji će u njoj naići na način razmišljanja blizak sopstvenom, već i odrasli koji će će biti iznenađeni bezbrojnim mogućnostima sagledavanja naizgled monotone svakodnevice.

Izdavač: Pčelica

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top