Naslovna » Sport » Sinhrono plivanje- idealna podrška odrastanju devojčica

Sinhrono plivanje- idealna podrška odrastanju devojčica

Od malih nogu, devojčice učimo da kroz život koračaju sa gracioznošću kakvu poseduje balerina, izgrade snagu takmičara, budu izdržljive, a opet fleksibilne poput gimnastičara na gredi. To je najbolji način da nauče da „plivaju“ kroz brojne izazove koje život nosi. Ipak, takvo plivanje može postati i pravo uživanje ako znamo pravi način da se nosimo sa tim. Potrebno je  dosta vremena da bi se ovakva vrsta samopouzdanja istrenirala, ali upravo zato su tu timski sportovi koji, uz roditeljsku brigu, doprinose fizičkom i psihičkom razvoju deteta. Jedan od takvih sportova je i sinhrono plivanje, u kom devojčice već od najmlađeg uzrasta (3 godine) stiču ne samo fizičku spremnost i razvijaju timski duh, istrajnost, organizovanost i kreativnost.

 

Ovaj dominantno ženski olimpijski sport izuzetno je izazovan jer predstavlja kombinaciju nekoliko sportskih, a opet elegantnih disciplina. Elementi plivanja, gimnastike i plesa stapaju se u jedinstveni vid umetnosti kojoj treneri Kluba sinhronog plivanja „Novi Beograd“ uče devojčice. Sinhronizovani plivači takmiče se u timovima od osam, pa ovaj ples pod vodom kao da je stvorio izraz „pod konac“, kakva igra mora biti u svakoj sekundi. Pošto je „tim jak koliko njegova najslabija karika“, jasno je da ovaj umetnički koncept traži preciznost i savršenstvo kakvo se postiže upornošću i napornim treninzima, ali i poverenjem u saplivače. Pravila koja nalažu da se dno bazena ne dodiruje i da oči pod vodom budu otvorene samo su neke od otežavajućih okolnosti sa kojima se podvodne balerine susreću. Osećaj odgovornosti tokom nastupa u svakom momentu tera igrača da nastupi najbolje što može.

 

Upravo iz toga razloga, KSP Novi Beograd organizuje i Synchro kamp, gde se tokom 10 dana devojčice u potpunosti posvećuju treniranju i pripremi za narednu takmičarsku sezonu. Ove godine pripreme će biti organizovane od 17-27. avgusta u Bečeju, a mogu se prijaviti sve zanteresovane devojčice, bez obzira na dosadašnje plivačko iskustvo ili klub u kom treniraju.

 

Koreografija, čiji pokreti aktiviraju svaki mišić, stvara idealnu telesnu figuru koja pomaže vrhunskim performansama. Sinhrono plivanje je jedan od najboljih načina da se spreči deformitet kičme, i održi optimalna telesna masa kojoj svi težimo u vremenu u kom je, usled brzog tempa života konzumacija brze hrane praktično svakodnevna. Takmičenje u timu dodatno razvija osećaj pripadosti koji deci tokom odrastanja pomaže u snalaženju, komunikaciji i saradnji sa ljudima. Vrline koje ostaju za ceo život ogledaju se u disciplini, posvećenosti i organizovanosti, odnosno svemu onome čemu ples, kao sastavni deo sinhronog plivanja, uči. Ovo je možda i najkvalitetnija sveobuhvatna sportska disciplina koju odlikuje kombinacija snage sportiste i ženstvenosti plesnog pokreta.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top