Naslovna » Aktuelno » Srbija će biti domaćin Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade u Beogradu 2023.

Srbija će biti domaćin Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade u Beogradu 2023.

Na nedavno održanoj Godišnjoj skupštini Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ (ASITEŽ), Srbija je skoro jednoglasno izglasana za domaćina najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade 2023. godine.

Beograd, 16. jun 2020. godine – Tokom prethodnih meseci obeleženih pandemijom i vanrednim stanjem, nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITEŽ nije mirovao već je naporno radio da iskoristi važnu priliku za razvoj i afirmaciju domaće scene pozorišta za decu i mlade na međunarodnom planu.

Tim ASITEŽa Srbije, pod vođstvom predsednice organizacije – glumice i dramskog pedagoga Diane Kržanić Tepavac, tokom prethodnih meseci pripremao je kandidaturu Srbije, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova, i mnogim drugim relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima kojima zahvaljujemo na podršci i saradnji.

Godišnja skupština Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASITEŽ, koja je trebalo da se održi u maju mesecu u Tokiju, usled pandemije korona virusom održana je putem interneta. Srbija je tom prilikom gotovo jednoglasno izabrana za domaćina najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade (ASSITEJ Artistic Gathering, AAG) 2023. godine, nakon Japana (2021.) i Švedske (2022.). Za kandidaturu Srbije potvrdno je glasalo čak 97% kolega iz globalne mreže, odnosno 147 od 151 glasova ukupno.

Generalna skupština Assitej International, maj 2020.

Za sada se održavanje događaja planira za 21 – 26. maj 2023. godine u Beogradu i manjim delom u Novom Sadu. Za dan otvaranja Svetske konferencije izabran je Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji obeležava UNESCO.

„Uspeh naše kandidature i organizacija najznačajnijeg godišnjeg događaja svetske asocijacije u našoj zemlji , osim izvanredne prilike da se naša profesionalna izvođačka scena za mlade okupi i u punom svetlu predstavi međunarodnoj zajednici svu svoju raznovrsnost i kreativnost, ujedno je priznanje našim brižljivo planiranim programa kojima smo tokom protekle decenije uspevali da otvaramo prostor za promociju i afirmaciju naših umetnika i pozorišta u svetu, i naročito podsticali i negovali brojne mlade profesionalce koji danas predstavljaju novu pokretačku snagu i koji će biti aktivno uključeni u programe ovog kongresa.“ Diana Kržanić Tepavac, predsednica nacionalnog centra za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbija.

Ovu uspešnu kandidaturu Srbije je sa Izvršnim odborom ASITEŽa Srbije pripremila producentkinja i menadžerka u kulturi mlađe generacije, doktorantkinja Fakulteta dramskih umetnosti Tatjana Nikolić, koja će biti jedna od vodećih organizatorki Konferencije u Srbiji 2023. godine, zajedno sa Anđelkom Janković, marketing menadžerkom BITEF festivala i direktorkom agencije za marketing u kulturi Kulturifik.

ASSITEJ Artistic Gathering (AAG) je najveći i najznačajniji skup umetnika, istraživača, producenata i selektora u oblasti izvođačkih umetnosti za dečju i mladu publiku. Održava se svake godine između trijenalnih svetskih kongresa u različitim delovima sveta. Prvi put u istoriji organizacije od njenog osnivanja 1965. godine Beograd kao domaćin ovako važnog događaja okupiće skoro pet stotina delegata tokom šestodnevnog programa koji će se sastojati od predstava iz zemlje i inostranstva, diskusija i radionica, dve naučne konferencije, rezidencije za mlade umetnike i brojnih drugih sadržaja. Tokom konferencije u Srbiji će boraviti i celokupni Upravni odbor svetske mreže ASITEŽ koji će imati priliku da se upozna sa domaćom scenom i bolje upozna pozorišta za decu i mlade u Srbiji.

Važan cilj je i regionalno povezivanje pozorišne scene za decu i mlade kao i njeno predstavljanje kolegama iz sveta radi ostvarivanja mogućih saradnji, koprodukcija, turneja i razmena, te će u pripremi i realizaciji Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade u Srbiji 2023. godine  učestvovati i nacionalni ASITEŽ centri iz zemalja u okruženju.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top