Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Kultura » Knjige » “Srpske narodne pripovijetke” Vuka Karadžića

“Srpske narodne pripovijetke” Vuka Karadžića

“Srpske narodne pripovijetke” – Vuk Karadžić

Srpske narodne pripovijetke

 

Povodom 230 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića izdavačka kuća Laguna i Vukova zadužbina objavljuju sve narodne pripovetke koje je Vuk lično sakupio i zapisao, ukupno sto trinaest, a koje su do danas samo nekoliko puta objavljene u celini i u svom neizmenjenom obliku.

Sve narodne pripovetke Vuka Karadžića u jednoj knjizi od petka, 4. avgusta, možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Zašto u narodnim pripovetkama najmlađi sin uvek pobeđuje aždaju i osvaja princezu; kako nadmudriti đavola; otkud to da nekome sve polazi za rukom a neko nikad nema sreće; zbog čega ljudi nemaju ravan taban; zašto su prostaci siromašni; koji su lekovi od magija – odgovori na ovakva pitanja i druga čudesa iz narodne mašte kriju se u ovoj knjizi.

Prevedene na mnoge svetske jezike još u Vukovo doba, pripovetke „Međedović“, „Čardak ni na nebu ni na zemlji“, „Nemušti jezik“, „Zlatna jabuka i devet paunica“, „Baš-Čelik“, „Usud“, „Pepeljuga“, „Biberče“, „U cara Trojana kozje uši“, „Jarac živoderac“, „Sveti Sava i đavo“, „Krepao kotao“ i mnoge druge – pravi su biseri usmenog narodnog blaga. Pošto im je formu i stilski pečat dao sâm Vuk, one su istovremeno i „istočnik autentične srpske proze sa sredine XIX veka“ (Miodrag Maticki).

Pred nama je nezaobilazna knjiga kada se govori o Vukovom kanonu namenjena svim ljubiteljima pisane reči

Neki drugi NASLOVI

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top