Naslovna » Mama » Moderna mama » Kako je savremeno doba promenilo majčinstvo?

Kako je savremeno doba promenilo majčinstvo?

ttt

Kroz istoriju mnogi izumi su nastajali, a svi sa ciljem da olakšaju svakodnevni život ljudi. Osobe koje su ih osmišljavale svakako su promenile tok i razvoj čovečanstva, pa su upravo mnogi izumi uticali i na majčinstvo.

U potpunosti je nemoguće danas zamisliti život bez svih modernih uređaja koje koristimo svakodnevno – ali oni nisu oduvek postojali. Sada ne može da prođe ni jedan dan a da se ne koristi mašina za veš, dok su ranije majke pelene prale na ruke – mlazom vode i iskuvavanjem u loncu kako bi uklonile bakterije i nečistoću. Naravno – to je samo jedna od prednosti savremenog doba koje olakšava život svim majkama! Neretko saznajemo da je tadašnja”mlečnu formulu” koja se tada davala bebama ustvari bila neka mešavina brašna.

Adaptirano/zamensko mleko

Zahvaljujući napretku najrazličitijih tehnologija, sada postoji potpuno ispravno i za bebe dobro zamensko mleko. Ovo je neophodno u slučajevima kada majka ne može da doji ili nema dovoljno mleka da prehrani svoju bebu. Adaptirano mleko je nastalo davne 1867. godine, kada je švajcarski hemičar Henri Nestle osmislio formulu za dobijanje ovog mleka. Glavni sastojci su bili kravlje mleko, brašno i šećer. Vremenom se ova formula menjala i danas je apsolutno zdrava i sigurna zamena za majčino mleko.

Cucle

Iako deluje kao nešto potpuno nebitno – ali cucle su revolucionarno otkriće. Međutim, prve flašice sa cuclom nastale su još u drevnom dobu kada su ljudi pomoću njih pokušavali da umire decu. Naravno, bočice i cucle kakve danas znamo nastale su tek oko 1845. godine u Njujorku kada ih je osmislio i kreirao Elijah Prat. Materijal od kog su bile izrađene je bio nešto drugačiji od današnjih, a cucle od lateksa i silikona su počele da se proizvode nakon Drugog svetskog rata. Tada konačno nisu imale nikakav miris i ukus, pa su i bebama bile primamljivije.

Pelene

Jedan od najznačajnijih izuma prema mišljenju svih današnjim mama. Umesto krpenih pelena koje je bilo potrebno prati, iskuvavati, sušiti, peglati – došle su pelene koje su potpuno bezbedne, dobre i kvalitetne, a koje se nakon korišćenja bacaju. Ovo je ušteda vremena za majke i veći stepen higijene za bebe. Pelene za jednu upotrebu osmišljene su nakon Drugog svetskog rata, kada je Valeri Handet Gordon i Engleske došla na ovu odličnu ideju. Masovna proizvodnja ovih pelena počela je 1961. godine i to zahvaljujući Viktoru Milsu koji je radio u komapniji Procter&Gamble. On je imao ličnu korist od omogućavanja masovne proizvodnje ovih pelena jer je i sam imao problem – mrzeo je da menja pelene svom unuku! Prve jednokratne pelene pojavile su se nakon pet godina osmišljavanja i dobile su naziv Pampers.

Mašina za veš

Iako to odavno ne predstavlja luksuz nego svakodnevnu potrebu i svako domaćinstvo u kući ima jednu – veš mašina predstavlja jedno od značajnijih izuma, bar kada pitate osobe koje kod kuće imaju decu. Veš mašine su zamenile pranje odeće i pelena na ruke, a osim uštede vremena, mašine bolje i cede veš i bolje peru, što je posebno važno za odeću koju nose bebe. Međutim, sve do 60-tih godina prošlog veka veš mašine nisu mogle da se vide gotovo nigde, dok su nepunih 20 godina kasnije one našle svoje mestu u gotovo svakom domaćinstvu širom sveta. Da li možete da zamislite pranje dečije odeće na način na koje su vaše bake prale?!

Test za trudnoću

Još jedan od izuma koji je u potpunosti promenio svet roditeljstva. Iako su postojali određeni načini da se još u starom Egiptu otkrije da li je žena trudna, i to preko urina, test za trudnoću kakav danas poznajemo nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1977. godine od kada ga je moguće uraditi u svom domu.

Još sličnih tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top