Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Sveti Kozma i Damjan

Sveti Kozma i Damjan

sveti-kozma-i-damjan

Prema kanonu SPC, svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, slave se dva puta godišnje – 14. jula, kada je umro Kozma, i 14. novembra na dan smrti Damjanove.

Mnogobrojne zdravstvene ustanove i lekari ih slave kao zaštitnike svoje profesije.

Sveti vladika Nikolaj u Ohridskom prologu ovako opisuje ovaj praznik:

Sveti Kozma i Damjan. Besrebrenici i čudotvorci. Braća po telu i po duhu, rodom negde iz Azije, od oca neznabošca i majke hrišćanke. Po smrti oca njihova majka, Teodotija, posveti sve vreme i trud, da sinove svoje vaspita i podigne kao istinite hrišćane. I Bog joj pomože, te sinovi njeni izrastoše kao dve slatke voćke, i kao dva svetilnika sveta.

Behu naučeni lekarskoj veštini, i besplatno pomagahu bolesnim ne toliko lekarijama koliko imenom Gospoda Isusa Hrista. I behu prozvati bezmezdnim vračima, tj. Besplatnim lekarima, jer besplatno lečiše i tako ispuniše Hristovu zapovest: badava primiste, badava dajite (Mat. 10, 8). Toliko behu oprezni u besplatnom lečenju ljudi, da se Kozma istinski naljuti na brata svog Damjana, što ovaj uze tri jajca od neke žene Paladije, i naredi Kozma, da posle smrti njegove ne sahrane ga do brata mu Damjana. U stvari Damjan sveti ne uze ta tri jajca kao nagradu za to što on isceli bolesnu Paladiju, nego što ga ova zakle Presvetom Trojicom, da uzme ta tri jajca. Ipak po smrti njihovoj, u mestu Feremanu, behu zajedno sahranjeni shodno otkrovenju Božjem. Behu ova braća sveta čudotvorci veliki i za života i posle smrti. Nekome težaku pri spavanju uvuče se zmija kroz usta u stomak, i imaše bedni čovek u najvećim mukama izdahnuti, da u poslednjem času ne prizva u pomoć sv. Kozmu i Damjana. I tako proslavi Gospod za uvek čudotvorstvom one koji Njega proslaviše na zemlji verom, čistotom i milošću.

Ovi svetitelji predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjevekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.
Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Mošti svetih vrača Kozme i Damjana već 16 godina se brižno čuvaju u manastiru Sopoćani. Svete mošti donete su sa Kosmeta, iz manastira Zočište, koji je stradao u pogromu 1999. godine. Manastir je tada srušen, a kada je bogomolja obnovljena, deo moštiju je vraćen.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top