Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Sveti Nikola i pokloni

Sveti Nikola i pokloni

Sveti Nikola i pokloni – nekad i sad. Deca su praznik Svetog Nikole oduvek dočekivala s veseljem. Nije ni čudo jer im je jutro uveseljavala puna čarapa poklona. Nekada se deci u čarapu ostavljalo suvo grožđe, suve šljive, jabuke, svilene bombone. Danas se deci, potpuno bespotrebno, poklanjaju skupe igračke.

sveti-nikola-i-pokloni

Sveti Nikola je svetac zaštitnik pomoraca, pomorskih putnika, mornara, trgovaca, putnika, ribara, dece, a njegov praznik se slavi 06. ili 19. decembra. Praznik Svetog Nikole je posvećen dobročinstvima i poklanjanju, ljubavi prema bližnjima i prema Bogu.

Deca su praznik Svetog Nikole oduvek dočekivala s veseljem. Nije ni čudo jer im je jutro uveseljavala puna čarapa poklona. Nekada se deci u čarapu ostavljalo suvo grožđe, suve šljive, jabuke, svilene bombone. Danas se deci, potpuno bespotrebno, poklanjaju skupe igračke.

Deci je vreme koje ćete posvetiti njima dragocenije od bilo kog poklona. Zabavite decu pisanjem pisama Svetom Nikoli. Neka mu deca napišu šta su sve dobro uradila u godini koja je za nama. Podsetite ih na sve dobro. Nemojte dozvoliti da se pismo svede na porudžbenicu. Sedite pored njih i učestvujte u pisanju teksta i ilustrovanju. Pustite dete da po svom nahođenju i mogućnostima napiše i nacrta šta želi. Usmerite dete ka manjim poklonima, tipa čokoladica, kako bi poklon stao u čarapu. Vi ste tu samo drugar u igri. Nacrtajte i vi šta biste želeli.

Sa starijom decom možete sašiti čarape ili čizmice. Potrebno vam je crveno ili zeleno platno, makaze, konac i igla, lepak i malo vate ili bele vunice za gornji deo čizme.

Ako vam se šivenje čini komplikovano pomozite deci da očiste čizme i poređaju ih blizu jelke ili pored vrata. Kupite slatkiše koji mogu stati u čizme.

Sveti Nikola i pokloni

Uoči Svetog Nikole pismo stavite ispod jelke ili na prozor kako bi Sveti Nikola “pročitao” šta deca žele. Kada deca odu na spavanje čarapu napunite slatkišima ili nekim sitnim poklončićem. Pokloni Svetog Nikole predstavljaju skromni znak pažnje.

Ujutru će dečija radost kada zavire u čarapu ili čizmu biti dovoljna nagrada za vaš zajednički trud. Dečiji osmeh je najbolji poklon za vas.
A deci je vreme koje ćete posvetiti njima dragocenije od bilo kog poklona.

Ako stvarno želite da proživite praznički duh sa svojom decom – pročitajte im poneku priču o Svetom Nikoli, pomozite im da pripreme čarape, pokažite svojim primerom kako pomoći drugome, a ujutro neka ih dočeka sitni poklon i pokoja čokoladica. Biće sasvim dovoljno.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top