Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Trotinet nekad i sad

Trotinet nekad i sad

Mnoge inovacije nisu radikalno nove, već su adaptacija ideja koje su već (davno) postojale. U prošlosti su očigledno bile preuranjene za tadašnjeg čoveka ILI tvorci nisu umeli da pronadju adekvatnu primenu u životu potrošača. “Autoped” 1915 – 1919.

Trotinet danas

Kako saznajemo, ovaj tip vozila u zakon još nije ušao.

Sam pojam eletrotrotineta trebalo bi da reguliše Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, a pravilnik i uslove i pravila za njegovu upotrebu.

Kako su nam potvrdili stručnjaci iz ove oblasti, ako bi važećim propisima bila regulisana upotreba elektrotrotineta onda bi on trebalo da se tretira kao moped jer ima dva točka i sopstveni pogon. U tom slučaju, kako navode stručnjaci, elektrotrotinetom vozači ne bi smeli da se kreću pešačkim stazama i trotoarima. Osim toga, njihovi šoferi, poput onih na mopedima, morali bi da imaju kacige i drugu opremu koju takva vrsta vozila zahteva, a vozilo i odgovarajuću signalizaciju.

Još jedan od razloga što elektrotrotineti ne bi trebalo da se kreću trotoarima jeste to što oni mogu da idu brzinom od 20 kilometara na sat, a kako naglašavaju stručnjaci, sa pešacima ne smeju da se ukrštaju prevozna sredstva koja razvijaju brzinu veću od 10 kilometara na sat. Kako kažu upućeni u ovu oblast, postoji načelan stav da sva prevozna sredstva koja se kreću brže od hoda pešaka ne treba da budu na trotoaru, u pešačkim zonama i na pešačkim stazama.

Ukoliko se desi saobraćajna nezgoda, tvrde stručnjaci, onda postoji osnov za odgovornost – jer ako elektrotrotinet naleti na pešaka ili na drugi elektrotrotinet može doći do ozbiljnih povreda. Upravo zbog ovakvih situacija španske i francuske vlasti su zabranile vožnju ovog vozila na trotoarima.

Stručnjaci ipak upozoravaju da upotrebu elektrotrotineta zakonski ne treba rešavati „preko kolena” već bi se pre toga valjalo osvrnuti na iskustva država gde su mnogo duže prisutna ova vozila. Ali, kako naglašavaju poznavaoci, ni u drugim zemljama Starog kontinenta još nije zauzet jedinstven i konačan stav na temu upotrebe elektrotrotineta.

Nemačka je legalizovala ovu vrstu prevozu i to tako da električni trotineti mogu da se koriste na javnim putevima i biciklističkim stazama. U postojbini „Oktobarfesta” propisali su i da ovim vozilima mogu da upravljaju stariji od 14 godina.

U Srbiji kojoj tek predstoji uređenje ove oblasti, oni koji bi sebe ili svoje tinejdžere da počaste ovim zadovoljstvom na dva točka treba da znaju da najjeftiniji elektrotrotineti mogu da se pazare za 7.000-8.000 dinara. Luksuzniji primerci u našim prodavnicama su 500 evra.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top