Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Fakulteti » Univerzitet u Kragujevcu

Univerzitet u Kragujevcu

Univerzitet u Kragujevcu

Kragujevac, Stari grad
Đure Pucara Starog 1
034 370 270
www.kg.ac.rs

 

Univerzitet u Kragujevcu je samostalna visokoškolska ustanova, državni univerzitet čiji je osnivač Republika Srbija. Osnovan je 1976. godine, ali su prve visokoškolske institucije u Kragujevcu započele svoj rad 1960. godine, kao odeljenja Univerziteta u Beogradu. Prvi fakulteti u Kragujevcu su bili: Mašinski, Ekonomski, Pravni i Prirodno-matematički fakultet.

Kragujevački univerzitet ima važnu ulogu za početak prosvetnog razvoja, jer koreni ovog univerziteta, kao i visokog školstva u Srbiji, sežu do prve polovine XIX veka, kada je u ovom gradu osnovan Licej – “Liceum knjaževstva serbskog”. Licej je bio prva najviša obrazovna institucija u Srbiji i preteča svih srpskih univerziteta. Iz njega je kasnije obrazovana “Velika škola”, iz koje je nastao Univerzitet u Beogradu.

U sastavu Univerziteta u Kragujevcu danas postoji 12 fakulteta koji su smešteni u Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Užicu, Jagodini i Vrnjačkoj Banji. Na njima se realizuje preko 60 programa osnovnih studija, a studenti imaju mogućnost za sticanje visokih naučnih i stručnih zvanja iz širokog spektra nauka. Na Univerzitetu se kontinuirano razvijaju novi programi, analizira se kvalitet nastavnog procesa, prati efikasnost studiranja, vrši se inoviranje nastavnih planova, podsticanje naučnog podmlatka i unapređivanje naučnoistraživačkog rada.

Na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu studira oko 16.000 studenata. Preko 25.000 visokoobrazovanih stručnjaka je diplomiralo na Univerzitetu, odbranjeno je oko 950 magistarskih teza i oko 520 doktorskih disertacija. Na ovom univerzitetu ima ukupno 1.385 zaposlenih, od čega u nastavi radi 924 nastavnika i saradnika.
Studijski programi se ostvaruju u okviru jedne ili više obrazovno-naučnih, odnosno obrazovno-umetničkih oblasti:

Prirodno-matematičke nauke, Društveno-humanističke nauke, Medicinske nauke, Tehničko-tehnološke nauke i Umetnost.

Fakulteti Univerziteta u Kragujevcu učestvuju u projektima iz programa osnovnih nauka Ministarstva nauke Republike Srbije, kao i u projektima iz oblasti tehnološkog razvoja, a od posebnog značaja je učešće ovih fakulteta u međunarodnim projektima iz programa “Eureka”, “Tempus”, kao i drugim projektima Evropske unije.

Univerzitet u Kragujevcu razvija međunarodnu saradnju sa oko 60 univerziteta širom Evrope i sveta. Međunarodne aktivnosti se realizuju kroz članstvo u Evropskoj asocijaciji univerziteta, Balkanskoj rektorskoj konferenciji, Dunavskoj rektorskoj konferenciji, Zajednici univerziteta Mediterana, Svetskoj asocijaciji univerziteta, kao i drugim organizacijama koje se bave pitanjima visokog obrazovanja.

Na Univerzitetu je formiran Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata, čiji je glavni cilj pružanje podrške studentima i diplomcima u razvoju veština, znanja i sposobnosti koje su od velikog značaja za zapošljavanje. Centar ima ulogu i u pružanju informacija studentima o mogućnostima dodatnog obrazovanja, domaćim i inostranim stipendijama, kao i ponudama za poslove i prakse.

Spisak fakulteta Univerziteta u Kragujevcu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top