Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Fakulteti » Univerzitet u Nišu

Univerzitet u Nišu

Univerzitet u Nišu

Niš, Crveni krst
Univerzitetski trg 2
018 547 970, 018 547 956
www.ni.ac.rs

Univerzitet u Nišu

Adresa: Univerzitetski trg 2, 18000 Niš
Tel. 018/257 970
Faks: 018/257 950
web sajt: www.ni.ac.rs
e-mail: [email protected]

Univerzitet u Nišu je osnovan 1965. godine, nekoliko godina nakon početka rada prvih niških fakulteta pod okriljem Beogradskog univerziteta. Prvi fakulteti Univerziteta u Nišu su bili Pravno-ekonomski, Medicinski i Tehnički fakultet, iz kojih se sistematski razvijala sve složenija i sveobuhvatnija fizionomija Univerziteta u Nišu. U godini osnivanja, Univerzitet je imao 234 nastavnika i saradnika i 6.000 studenata.

Niški univerzitet se vremenom razvijao zahvaljujući porastu broja studenata, razvoju novih naučnih disciplina, ali i sve izraženijom potrebom privrede i društvenih delatnosti, što je dovelo do reorganizacije postojećih i osnivanja novih fakulteta. Danas se u sklopu Univerziteta u Nišu nalazi 13 fakulteta, od kojih je najmlađi Fakultet umetnosti.
Na fakultetima Univerziteta u Nišu studira oko 27.088 studenata na svim nivoima studija. Nastavu na Univerzitetu izvodi ukupno 1.560 nastavnika i saradnika. Univerzitet u Nišu je akreditovan 2009. godine u okviru trećčeg ciklusa akreditacije visokoškolskih ustanova Srbije, kada su akreditovani i univerziteti u Beogradu i Novom Sadu.

Zgrada u kojoj je smešten Univerzitet predstavlja jednu od najreprezentativnijih građevina u Nišu koja je podignuta krajem XIX veka i proglašena za kulturno dobro od velikog značaja. Izgrađena je u neorenesansnom, po projektu nepoznatog bečkog arhitekte, a tokom istorije je služila kao sedište Suda, Načelstva i Kapetanije, kao i mesto kabineta Vlade i Ministarstva inostranih poslova.

Univerzitet u Nišu ostvaruje saradnju sa mnogim naučnim i obrazovnim institucijama i asocijacijama u zemlji i inostranstvu. Saradnja se ostvaruje članstvom u međunarodnim i interuniverzitetskim asocijacijama, kao i preko međunarodnih projekata. Univerzitet pruža finansijsku i organizacionu pomoć studentima u ostvarivanju njihovih međunarodnih aktivnosti.

Pored obrazovnih institucija, u sastavu Univerziteta se nalaze i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata, Centar za naučna istraživanja SANU, Centar za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije, kao i Univerzitetska biblioteka.

Studentske organizacije Univerziteta u Nišu se mogu podeliti u organizacije opšteg tipa, strukovne organizacije, sportska i specifična udruženja studenata. Tri najznačajnije studentske organizacije su: Savez studenata Univerziteta u Nišu, koji ima članice na svim fakultetima , Studentska unija Niša, koja deluje na Ekonomskom i Filozofskom fakultetu, kao i Studentska asocijacija Univerziteta u Nišu, koja je na Građevinsko-arhitektonskom i Medicinskom fakultetu. Sve tri organizacije učestvuju u radu Studentskog parlamenta Univerziteta.

Spisak fakulteta Univerziteta u Nišu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top