Naslovna » Aktuelno » Vantelesna oplodnja posle vanrednog stanja

Vantelesna oplodnja posle vanrednog stanja

 

 

Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije o ukidanju vanrednog stanja prestaje i obustava rada sa strankama putem neposrednog kontakta, a samim tim se nastavljaju i procedure postupaka vantelesne oplodnje, uz poštovanje preporučenih higijensko-epidemiploških mera.

Parovi koji su u procesu lečenja steriliteta, a kojih u našoj zemlji ima 150 – 200 000, sa nestrpljenjem su čekali povoljniju epidemiološku sliku, kako bi nastavili svoju borbu za roditeljstvo. Sve klinike koje se bave ovim procedurama, a koje su morale da prekinu rad u vreme vanrednog stanja, nastavile su svoje redovne aktivnosti i zakazane intervencije i parovi se polako vraćaju u ordinacije.

“Vreme pandemije Covid 19 virusom se na svu sreću  završava i polako se vraćamo našem redovnom radu. Period iza nas je svima bio trežak i neizvestan, ali je najteže ipak bilo pacijentima, koji su morali da sačekaju skoro dva meseca da bismo nastavili terapijske procedure. Treba naglasiti da su neki od pacijenata izgubili veoma dragoceno vreme, što je posebno važno za pacijentikinje preko 40 godina. U Srbiji je inače jedan od najčešćih uzroka bele kuge, upravo odluka parova da se odluče za roditeljstvo u poznijim godinama, što i parovima i lekarima predstavlja prepreku u njihovoj borbi za potomstvo,” naglasio je dr Nebojša Marković, direktor Specijalne bolnice za vantelesnu oplodnju Spebo Medical u Leskovcu. “Takođe, treba istaći da smo prošli kroz jedan izuzetno stresan životni period, i da će biti potrebno dodatno vreme kako bi smo svi mi uspostavili mentalni i pshiološki mir , što posebno opterećuje pacijente, jer je proces VTO za njih izuzetno osetljiv i opterećujući u svakom smislu,” istakao je dr Marković.

Podrška i razumevanje države su u ovom slučaju veoma važni, i u tom smislu pozdravljamo odluku rebubličkog fonda za zdravstveno osiguranje da se posebna pažnja posveti ženama koje se približavaju starosnoj granici od 42 godine ili su već napunile 42 godine, a koje zbog pandemije nisu mogle na komisiju radi uključivanja u procedure vantelesne oplodnje finansirane od RFZO.

Klinika Spebo Medical takođe nastavilja svoj rad sa punim obimom posla. Kao i do sada pružićemo svaku vrstu pomoći našim pacijentima. Borba za potomstvo se nastavlja I predstavlja imperativ u našem radu.

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top