Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Vaskrsenje gospodnje

Vaskrsenje gospodnje

vaskrsenje-gospodnje

Vaskrsenje gospodnje

Neverni Toma
Jedino učenik Toma, koji nije bio prisutan kad se Isus javio, ne poverova kad mu drugovi rekoše: “Videsmo Gospoda!”, nego reče: “Dok ne vidim na rukama njegovim rane od klinaca, i metnem ruke u rebra njegova, ne mogu verovati”…

Veliki post
Da bi se hriscani dostojno pripremili za ovaj praznik, još od apostolskih vremena ustanovljen je Veliki Post ili Četrdesetnica, po uzoru na Isusa koji je 40 dana postio na Gori iskušenja. Veliki Post odgovara proletnjem godišnjem vremenu, i u te dane nije dozvoljeno nikakvo javno veselje.

Ikona
Događaj Hristovog vaskrsenja na ikoni se predstavlja: Isus je iz groba ustao, držeci u ruci barjak kao znak pobede, rimski vojnici popadali su od straha oko groba, a anđeo sedi na kamenoj ploči.

Jaja
U narodu postoji običaj da se o Uskrsu jaja boje crvenom, ili drugim jarkim bojama, i da se njima daruju poznanici i prijatelji.

Po predanju, Marija Magdalena je, došavši u Rim da caru Tiberiju objasni Hristovo vaskrsenje, darovala caru crveno kokošije jaje i započela mu pripovedati o Hristu. Uskršnjim jajetom želi se predstaviti očiglednost vaskrsenja i kako iz mrtvila postaje zivot. Jer, jaje je samo po sebi mrtva stvar, ali pod uticajem toplote, kad se stavi pod kokoš, razvije se u njemu zivot i izleže se živo pile, koje svojom snagom razvali svoj grob – ljusku i izađe na svet – kao što je i Isus svoje mrtvo telo oživeo i iz groba ustao. Crvena boja je boja radosti, zbog tog radosnog događaja.

Običaj je da se prijateljima i ukućanima dele farbana jaja, kojima se oni tucaju, a onaj ko razbije drugome jaje ima pravo da ga uzme. Prvo uskršnje jaje se čuva godinu dana – i ono se naziva čuvarkuća.

Vaskrsenje gospodnje

Običaji i verovanja
Na Uskrs se rano ujutru poneki umiju vodom u kojoj je prenoćilo crveno jaje, zdravac, rutvica i kaloper, radi zdravlja. Deci se ujutru daje da prvo okuse malo vina, da budu crvena kao vino.

U Levcu i Temnicu se kaže: “Uskrs je do podne crven, a od podne zelen” i “Do podne u jaja, a od podne u koprive”, jer Uskrs je padao u dane kada je seljak bio u najvećoj oskudici, te nije imao ni dovoljno hleba za ishranu.

Čovek koji se rodio na Veliku subotu, pred Uskrs, može da vidi crveni vetar, smatraju u Negotinskoj krajini. Toga dana ga treba samo podsetiti na pare, tj. na zakopano blago, i on ce vas odmah odvesti na ono mesto.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top