Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Studiranje u Engleskoj kao investicija u budućnost

Studiranje u Engleskoj kao investicija u budućnost

studiranje-u-engleskoj

U vrhu najprestižnijih i najboljih fakulteta u svetu svakako se nalaze fakulteti u Engleskoj, među kojima se svakako izdvajaju Univerzitet Kembridž (kao jedan od najstarijih na svetu), ali i Oksford čije je fakultete zaista teško upisati. Mnogi cenjeni naučnici i dobitnici Nobelove nagrade studirali su upravo na ovim univerzitetima!

Upis na fakultete u Engleskoj

Ukoliko ste zaista zainteresovani za studiranje u Engleskoj, za početak je potrebno da se na vreme prijavite, što znači uglavnom i do godinu dana ranije. Preporučuje se da ipak svu konkursnu dokumentaciju pošaljete i nekoliko dana ranije kako ne bi došlo do nekih neprijatnih iznenađenja, pošto sledeću šansu nećete imati narednih godinu dana.

Sve potrebne detalje vezane za odabir, konkurisanje i upis na željeni fakultet u Engleskoj možete dobiti preko organizacije UCAS , jer sa na njihovom sajtu nalaze sve informacije i prijavni formulari koji će vam biti potrebni.

Osim ovog sajta, budućim studentima engleskih fakulteta od velike pomoći može biti i sajt British Council-a, pogotovo zbog svih informacija vezanih za polaganje IELTS teksta bez kog ni ne možete studirati na engleskom jeziku.

Studentska viza za studiranje u Engleskoj

Pored željenih informacija vezanih za studije i upis, potrebno je da na vreme pripremite i dokumentaciju koja je nužna za studiranje i boravak u Engleskoj. Ovde se pre svega misli na studentsku vizu koja se dobija u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu za koju je potrebno prijaviti se pre nego što započnete studiranje.

Za dobijanje studentske vize za Veliku Britaniju potrebno je podneti dosta dokumentacije. Za početak, biće potrebna potvrda o finansijskom stanju i potrebnim kvalifikacijama za obrazovanje u Velikoj Britaniji, odnosno na željenom univerzitetu. Nakon svih predatih dokumenata održava se intervju, kao i biometrički test, o čemu se možete informisati upravo u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu ili na ovom sajtu.

Postoji više vrsta studentskih viza za koje se može konkurisati:

1) Kratke studije:

– u trajanju od šest meseci za studente mlađe od 17 godina link

– u trajanju od šest meseci za studente starije od 17 godina link 

2) Pune studije:

– studije u trajanju od jedne ili više godina, za studente između 4 i 17 (koji se moraju školovati u privatnim školama) – link 

– studije u trajanju od jedne ili više godina, za studente starije od 16 godina link 

Stipendije za studiranje u Velikoj Britaniji

S obzirom na to da su studije u Velikoj Britaniji skupe za naše standarde, kao i uopšteno život u ovoj državi, mnogi studenti koji iz Srbije odlaze tamo na studiranje konkurišu za neku od stipendija koja može pokrivati samo troškove studija ili i troškove života. Ovi konkursi su uglavnom spojeni sa određenim studijskim programima, pa tako postoji više programa studentske razmene sa stipendijom, među kojima se izdvajaju sledeći za koje se najviše studenata iz Srbije prijavljuje:

1) Chevening UK government scholarships

2) Erasmus Scholarships

3) Royal Society grants

Univerziteti u Velikoj Britaniji

Nije nepoznata činjenica da se upravo u Engleskoj nalaze najprestižniji svetski univerziteti, što povećava konkurenciju i otežava upis na iste. Ipak – nemojte odustajati ukoliko imate ambiciju da se školujete na nekom od fakulteta koji su završili mnogi poznati naučnici koji su promenili istoriju čovečanstva – možda ste i vi jedan od njih!

Univerzitet Kembridž

Sa tradicijom dužom od 800 godina, čuvenim motoom “Odavde svetlost i dragoceno znanje” i mnogim poznatim naučnicima koji su se ovde školovali (od kojih je čak 90 dobilo Nobelovu nagradu), Univerzitet Kembridž važi za jedan od najprestižnijih na celom svetu. Od fakulteta koji su u njegovom sklopu, a kojih je ukupno 32, svakako je najpoznatiji fakultet Triniti.

Na Univerzitetu Kembridž može se pohađati više od 150 različitih studijskih programa iz svih oblasti – sem umetnosti i sporta. Osim brojnih katedri, Kambridž se može pohvaliti i svojom bibliotekama, muzejima i drugim kulturnim ustanovama i zdanjima.

S obzirom na to da je ovo jedan od najprestižnijih univerziteta na svetu, možete očekivati zaista veliku i ozbiljnu konkurenciju. Upravo zbog velikog broja prijavljenih studenata koji su zainteresovani za studijske programe na Kembridžu, prijave se podnose godinu dana ranije, a o izboru studenata koji će se i upisati saznaje se naknadno. Uglavnom su to mladi ljudi koji su opstvarili dobar uspeh u prethodnom školovanju i koji su nagrađivani u oblastima koje žele da studiraju na Kambridžu.

Univerzitet Oksford

Univerzitet Oksford najveća je konkurencija Univerzitetu Kembridž i to se otvoreno zna. Nije moguće predati papire za upis i na jedan i na drugi univerzitet, pogotovo zato što se na Univerzitetu Oksford posebno pripremaju i polažu prijemni ispiti koji su glavni uslov za upis. Ovo je ujedno i najstariji univerzitet na engleskom govornom području, a sastoji se od 38 nezavisnih fakulteta i 6 privatnih verskih škola.

Ono po čemu je još Oksford poznat jeste i način na koji se odvija nastava. Naime, ovde se nastava odvija po tutorskom principu za koji se smatra da je najefikasniji u procesu obrazovanja. Da biste uopšte imali priliku da stupite pod okrilje Univerziteta Oksford prvo je potrebno da imate sertifikat o položenom IELTS testu poznavanja engleskog jezika, ali i da položite prijemni ispit i prođete intervju gde ćete imati prilike da se predstavite komisiji koja će kasnije odlučiti o vašoj sudbini na ovom univerzitetu.

Univerzitet u Londonu

University College London ili Univerzitet u Londonu nalazi se na trećem mestu na listi najboljih univerziteta u Velikoj Britaniji, ali i na petom mestu na svetskoj “top” listi najboljih univerziteta. Ovde se upisuje veliki broj studenata svake godine, od kojih je čak polovina iz inostranstva.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top