Veliki petak

veliki-petak

Veliki petak

U strašnom zločinu nad Sinom Božjim, tri osobe su, kaže Jevanđelje, spasle čast i obraz ljudskom rodu. To su žena Pilatova – Prokla Klaudija, rimski kapetan Longin i razbojnik koji je raspet sa Hristom.

Prokla Klaudija je molila muža da ne osudi Isusa. Posle Hristovog vaskrsenja, ona se krstila. Pristupila je apostolima i stradala u progonu hrišćana. Praznuje se kao svetiteljka 27. oktobra po starom ili 9. novembra po novom kalendaru.

Druga ličnost je razbojnik raspet sa desne strane Hristove. Dok je onaj s leve strane hulio, ovaj se obratio Isusu: “Seti me se, Gospode, u carstvu svome.” On je, kaže Jevanđelje, bio prvi koji je sa Hristom ušao u raj.

Treća osoba je rimski kapetan koji je, videvši da se u času Isusovog izdahnuća zemlja trese i da je sunce pomračilo, uzviknuo: “Zaista ovaj beše Sin Božji!” Kasnije, ovaj kapetan, čije ime beše Longin, kršten je od strane apostola. Jevreji su ga celog života progonili. Stradao je mučeničkom smrću. Praznuje se 29. po novom, ili 16. oktobra po starom kalendaru.

Hrišćansko predanje kaže da je u času dok je Isus umirao sunce pomračilo i zemlja se zatresla, da su popucali grobovi oko Jerusalima i iz njih ustali pravednici, a zavesa u jerusalimskom starozavetnom hramu pocepala se na dva dela.

Veliki petak je dan najdubolje žalosti u hrišćanstvu. Crkva propisuje da se ne uzima čak ni posna hrana na vodi do zalaska sunca, da se u hramovima ne vrši bogosluženje i ne zvone zvona u znak žalosti zbog Isusovog stradanja, umorenog najsramnijom smrću. Razbežali su se i njegovi učenici, a apostol Petar odrekao ga se tri puta pred jevrejskom poslugom kunući se da ga ne poznaje.

Kako su skončali vinovnici Hristove smrti?
Isusov sledbenik Juda koji je za svoj sramni čin dobio 30 srebrnjaka, zatim prokurator Pontije Pilat i carski namesnik Irod Antipa, sin onog cara Iroda (starijeg) koji je naredio da se u Vitlejemu pokolju sve muške bebe, neposredno po rođenju Isusa Hrista, ne mogavši da sazna koje je od njih Sin Božji.

Manipulacija narodom…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top