Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Aktuelno » BRNU VIRUS U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA – O ČEMU SE RADI I KAKO SE LEČI?

BRNU VIRUS U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA – O ČEMU SE RADI I KAKO SE LEČI?

 

U beogradskim vrtićima je u dva navrata prijavljeno pojačano zaražavanje dece BRNU virusom. U pitanju je bolest ruku, nogu i usta koji uglavnom pogađa upravo decu predškolskog uzrasta.

Prema rečima stručnjaka, ovaj virus nije ništa novo, a ovakva vrsta povećanog broja zaražavanja se kod nas javila i pre nekoliko godina. Kod ovog virusa karakteristično je da se javlja leti, kao i svi enterovirusi. Prvi povećan broj dece zaražene ovim virusom prijavljen je u maju, kada je osmoro njih bilo zaraženo, a drugi u junu kada je 15 mališana u Beogradu imalo problema izazvane ovim virusom.

Brnu virus se prenosi prljavim rukama, preko fecesa, sekreta iz nosa, direktnim kontaktom. Može se sprečiti pojačanom higijenom i ruku i prostora, a u vrtićima je potrebno redovno prati sve igračke i voditi više računa o pranju ruku nakon upotrebe toaleta.

Kada su u pitanju simptomi, obično su to povišena temperatura, malaksalost, bol u grlu, dete može da odbija hranu, nije raspoloženo, a trećeg ili četvrtog dana se u ustima javljaju afte, zatim crvenilo dlanova i tabana koji mogu biti otečeni. Mogu se pojaviti i plikovi ispunjeni tečnošću, koji pucaju.

Virusna infekcija traje četiri do pet dana i rekto kad izaziva komplikacije, a za nju nema posebne terapije. Savetuje se da kada roditelji primete virus, dete izoluju iz vrtića, snižavaju temperaturu, potrebno je negovati upaljenu usnu duplju i kožu.

izvor N1

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top