Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Nezaposleni » Do posla – u tri koraka!

Do posla – u tri koraka!

do-posla-u-tri-koraka

Potraga za poslom može biti zaista stresna i za neke, koji nisu imali previše sreće u ovom procesu, u jednom trenutku može delovati i kao nemoguća misija. Mnogima se čini da su uradili sve što su mogli, ali posla za njih ipak nema. Ipak, uspešna potraga za poslom može se završiti u samo tri koraka!

Često se kao glavni i jedini savet za nezaposlene navodi da je potrebno da aktivno traže posao. Ali šta to znači? To nije samo redovno praćenje oglasa za posao niti slanje automatskih mail-ova sa radnom biografijom redom na sve konkurse. Potraga za poslom predstavlja dobro isplaniranu strategiju sa samo jednim ciljem – da se dođe do željenog posla.

Ako do sada niste uspeli da pronađete posao ili ste večito nezadovoljni izborom ili ponudom poslova za koje možete da se prijavite, možda bi trebalo da probate da promenite taktiku prilikom traženja posla i primenite ova tri koraka.

Prva stvar koju bi trebalo da uradite kada krenete u potragu za (novim) poslom jeste da preispitate svoje potencijale, mogućnosti i želje. Ukoliko se ove tri stvari ne poklapaju i nisu u ravnoteži – to može biti odgovor na vaše pitanje: Zašto nemam posao (koji toliko želim)?

Ako ne možete sami da procenite svoje veštine i sposobnosti, uvek se za to možete obratiti stručnjacima koji će kroz set pitanja zajedno sa vama doći do pravih odgovora.Odgovarajući na pitanja koja su u vezi sa vašim dosadašnjim uspesima i oblastima u kojima se najbolje pronalazite ili u kojima zaista uživate, stvarima koje znate i veštinama koje imate – možete doći do konačnog profesionalnog usmerenja. Ovde se prvi korak (uspešno) završava.

1.Dobro napisana radna biografija (CV)

Gotovo svaki oglas za posao završava se sa – svoj CV možete poslati na našu mail adresu. To je očigledno prvi i često najvažniji utisak koji ćete ostaviti na potencijalne poslodavce, zbog čega je veoma važno da vaš CV bude odlično napisan. S obzirom na to da svako ima priliku da se na ovaj način predstavi i konkuriše za posao koji i vi želite, morate biti svesni da je CV vaša prilika da se istaknete u masi.

Napišite CV koji će biti pregledan, čitljiv, koji će se sastojati od svih relevantnih podataka za radnu poziciju koju želite da dobijete. Ponekad nije nužno da u radnu biografiju napišete baš sve što ste do tada radili, već samo ono što može uticati na odluku poslodavca da baš vas i zaposli. Previše informacija u CV-u može samo odbiti poslodavce koji možda ni nemaju toliko vremena da pažljivo pročitaju svaku biografiju koju dobiju, zato je potrebno istaknuti samo ono najbitnije kako biste dobili priliku da se i uživo, na razgovoru upoznate i predstavite u još boljem svetlu.

2.Motivaciono pismo

Pored radne biografije motivaciono pismo je veoma važan deo aplikacije za posao. Ovde imate priliku da iskažete zašto želite baš taj posao, kao i zašto mislite da ste BAŠ vi najbolji od svih kandidata za taj posao. Budite iskreni i ne previše skromni. Nemojte se previše raspisivati (važi isto pravilo kao i za CV jer možda neće ni započeti sa čitanjem ako vide da je tekst koji ste poslali preobiman), ali se potrudite da kažete sve što mislite da je važno. Istaknite svoje vrline i veštine, kao i razlog zbog kog ste se prijavili za taj posao.

3.Budite uvek u toku

Kada ste u procesu potrage za poslom veoma je važno da uvek budete upućeni u stanje na tržištu rada. Redovno pratite sve oglase gde može izaći i neki za koji možete biti zainteresovani, a nemojte se libiti ni da o svojoj potrazi za poslom pričate i sa prijateljima i poznanicima, jer nikad ne znate do koga ta vest može stići.

Takođe, nemojte gubiti vreme aplicirajući za poslove za koje niste zainteresovani i koje ne biste voleli da radite ili koje čak ni ne umete da radite, jer će vas takve odluke ponovo vratiti na početnu poziciju. Ponekad je manje gubljenje vremena čekanje pravog posla, nego rad na različizim mestima gde ne možete napredovati, gde samo tapkate u mestu ili gde apsolutno ne želite da budete.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top