Naslovna » Deca » Nezaposleni » Saveti najsrećnijeg čoveka na svetu

Saveti najsrećnijeg čoveka na svetu

Metju Ricard

Koja je tajna sreće? Saveti najsrećnijeg čoveka na svetu!

Ukoliko zaista postoji neki tajni recept za sreću – ovaj čovek ga je otkrio. Naime, budustički sveštenik, Metju Ričard, nakon 50 godina provedenih na Himalajima smatra da zna odgovor na pitanje – kako biti večno srećan!

Sa svojih 26 godina Metju Ričard je kao mladi naučnik otišao na Himalaje. Ipak – postao je budistički sveštenik, ali i najsrećniji čovek na svetu – što su potvrdili i naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu. Neuronaučnici nikada ranije nisu imali priliku da zabeleže nivo gama zraka (povezanih sa svesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koje proizvodi Metjuev mozak.

Njegova veština kontrolisanja uma je zapanjujuća, a sve što je uspeo da nauči Metju nesebično i deli sa ostatkom sveta. Ovo su njegovih pet saveta o tome – kako bi srećan:

Bez brige

“Ne brinite se ni oko čega. Ako naiđete na neke poteškoće i probleme i ako za to postoji rešenje, uradite to. Ako ne postoji rešenje, nema smisla brinuti se jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se. I razmišljajte koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Nađite neki drugi put.”

Trenirajte srećan život

“Postoje mnogi fundamentalni ljudski kvaliteti izuzetno bitni za srećan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način, poput brićnosti, dobrote, unutrašnje slobode i unutrašnjeg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vežbanja, a vežbanje zahteva vreme.”

Pronađite svoju strast

“Kada sam imao 20 godina bio sam zbunjen tražeći veštinu kojom bih se mogao baviti i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati ‘šta je to što je zaista, zaista važno’. Postoji neko područje, veština koja će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno.”

Svima želite samo dobro

“Budite altruista i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Želeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže, maltretira jer to nikome ne donosi sreću. Altruizam znači želeti samo dobro ljudima.”

Pomažite drugima

“Gde god odem, idem sa ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače išao bilo gde i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gde živim, na Himalajima. Kad god siđem sa Himalaja, želi nekome da pomognem. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena.”

Još sličnih tekstova sa našeg sajta pronađite OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top