Naslovna » Deca » Nezaposleni » Uputstvo za pisanje radne biografije

Uputstvo za pisanje radne biografije

cv

Uputstvo za pisanje radne biografije

Jedan od prvih načina da ostavite dobar utisak prilikom traženja posla jeste da se dobro predstavite u svojoj radnoj biografiji, odnosno da napišete CV koji će biti efektan. Postoje određena pravila koja bi trebalo ispoštovati kako biste bili sigurni da će nakon čitanja vaše biografije poslodavcu biti jasno kakav ste vi kandidatat, a ukoliko sve zaista dobro napišete – veće su šanse da ćete biti pozvani i u naredni krug ili na razgovor.

Iako ne postoji formula za savršen CV, jer on zavisi pre svega od podataka koje ćete navesti, ipak postoje neki trikovi da upravo vaša radna biografija bude vaš prvi dobar utisak na poslodavce.

Oblik i forma biografije

Sve što imate da navedete u radnoj biografiji trebalo bi da stane na jednu stranicu A4 formata. Od ovog pravila možete odstupiti ukoliko imate zaista bogato iskustvo iza sebe, a pritom konkurišete za mesto na nekoj visokoj poziciji – pa je nužno da ne preskočite ništa iz svoje poslovne prošlosti. Ono što je najvažnije trebalo bi da stoji na početku i nikako ne bi trebalo da preskačete relevantne informacije, a od cilja koji želite da postignete svojom biografijom trebalo bi i da zavisi odabir podataka koje ćete napisati (nije isto da li konkurišete za posao, nastavak studija, stipendiju ili za učešće na nekoj konferenciji).

Radna biografija bi trebalo da se sastoji iz sledećih delova: lični podaci, obrazovanje, radno iskustvo, releventni kursevi i seminari koje ste pohađali, znanje stranih jezika, lične osobine, posebne veštine i neke napomene – ukoliko ih imate.

Lični podaci

U lične podatke spada ime, prezime i vaši osnovni kontakt podaci (broj telefona, mail adresa i slično). Uz svoje lične podatke poželjno je da stavite i fotografiju koja će delovati profesionalno, a poželjno je da ne bude prevelika, već da obuhvata vaše lice i deo tela do ramena (što je uglavnom neki standard za profesionalno fotografisanje za ovakve formalnosti).

Radno iskustvo

Kada navodite svoje radno iskustvo trebalo bi da pomenete ime kompanije, naziv vaše pozicije, opis vaših zaduženja i period u kom ste tamo radili. Nabrajanje radnog iskustva bi trebalo da ide hronološki, ali obrnuto – od poslednjeg radnog mesta ka prvom, kako bi poslodavac stekao bolju sliku o vašem dotadašnjem radu. Prilikom opisivanja pozicije na kojoj ste radili i obaveza koje ste imali, možete dodati i veštine koje ste savladali i kakva ste znanja stekli tokom rada. Budite slobodni i da istaknete posebne zasluge za svoj rad ili nešto tome slično.

cv 2

Obrazovanje

U delu za obrazovanje obavezno navedite koju ste srednju školu završili, koji smer i u kom gradu, a nešto detaljnije o srednjoškolskom obrazovanju je u redu napisati ukoliko niste završili višu školu ili fakultet. Ukoliko imate i diplomu fakulteta napišite koje godine ste upisali, koji fakultet, smer i koje godine ste diplomirali. Detalje o visini prosečne ocene napišite ukoliko su zaista reprezentativni (iznad 8,00 ili 9,00), a ukoliko imate i viši stepen od osnovnih studija – obravezno napišite i to. Ako ste tokom studiranja dobijali neku posebnu stipendiju (za nadarene studente ili nešto tome slično) ili ste proveli neki period studirajući u inostranstvu – veoma je važno da i to spomenete kao svoje uspehe i navedete koje su stipendije/studije u pitanju.

Neformalno obrazovanje

Kada je u pitanju neformalno obrazovanje, odnosno pohađanje nekih kurseva i seminara – navedite one koji su u vezi sa onim za šta svojom radnom biografijom konkurišete. Stručne konferencije i seminari svakako su pokazatelj vaše posvećenosti i spremnosti da se usavršavate i interesujete za svoje zanimanje, da širite znanja i da ste spremni za nove stvari. Svaki poslodavac će prepoznati ovakvu vrstu samoinicijative za usavršavanjem kao nešto pozitivno. Pored kurseva i seminara, u ovom delu možete napisati i neka svoja iskustva u volontiranju ili honorarnom radu – ukoliko ih imate i ukoliko su tematski povezani sa onim za šta konkurišete.

Strani jezici/ostale veštine

Navedite koji stepen određenog stranog jezika imate, a posebno istaknite i neke druge veštine ukoliko ih imate (na primer poznavanje rada u određenim programima i slično). Sve ove dodatne veštine, pored obrazovanja koje ste stekli, daju potpuniju sliku o vama kao kandidatu.

Još sličnih tekstova možete pročitati OVDE

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top