Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Ishrana » Recepti » Slatko » Džem od jagoda brzi ili tradicionalni

Džem od jagoda brzi ili tradicionalni

Brzi džem

Sastojci

Za recept Džem od jagoda – običan ili kreativan

1 kg jagode pripremljenih
500 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Džemfix 2:1

Priprema

1

Priprema:

Operite jagode, očistite, sitno iseckajte i odmerite 1 kg. Sipajte jagode u dublju šerpu. Pomešajte Džemfix sa šećerom i umešajte u jagode, dobro promešajte. Neprestano mešajući dovedite smesu do ključanja, kada provri kuvajte još 3 minuta na jakoj vatri, neprestano mešajte. Skinite sa šporeta, po potrebi skinite penu, sipajte odmah do vrha u pripremljene tegle. Zatvorite tegle poklopcima na navoj i okrenite ih tako da stoje na poklopcu. Ostavite ih u tom položaju oko 5 minuta, vratite ih u normalan položaj i ostavite na hladnom i tamnom mestu dok se potpuno ne ohlade.

Sastojci po želji i ukusu:

Za marmeladu od jagoda i kajsija koristite 500 g jagoda i 500 g kajsija (kajsije operite, izvadite koštice, sitno iseckajte). A za marmeladu od jagoda i malina koristite 600 g jagoda i 400 g probranih malina.Ili isprobajte kombinaciju jagoda i smokava. Tada koristite 700 g jagoda i 300 g pripremljenih smokava (operite ih i sitno iseckajte). Marmelada će postati finija, ako je pripremite sa votkom. Umesto 1 kg jagoda koristite 850 g. Nakon kuvanja umešajte 150 ml votke. Mediteransku notu će dobiti marmelada, kojoj ćete dodati 3 kašike seckanog bosiljka nakon kuvanja. A neodoljivi miris će dobiti marmelada kojoj ste dodali 3 kašičice cvetova lavande (operite ih, obrišite, skinite sa peteljke i sitno iseckajte). Ukus jagode i Burbon vanile dobićete ukoliko tokom kuvanja u marmeladu dodate šipku Dr. Oetker Burbon vanile, koju ćete izvaditi pre sipanja u tegle, ili dodavanjem 2 kesice Dr. Oetker Burbon vanilin šećera.

Tradicionalni džem

Sastojci

  • 3 kg očisćenih i opranih jagoda
  • 2 kg i 100 gr secera
  • 4 – 5 teglica
  • Priprema

    1.

    Ocistimo jagode, stavimo u veliku šerpu i pošećerimo ih, da odstoje vise od 30 minuta, moze i preko noći, da puste sok. Šerpu prebacimo na šporet na najjace da provri, pa onda na umerenu  temperaturu. Za oko 30 do 40 minuta imamo gotov džem. Treba naglasiti da se džem peni i da je potrebno vaditi penu. Otprilike kad nema vise pene, džem je gotov.
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top