Rana Rezervacija Mona
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Elektrotehnička škola Nikola Tesla Beograd

Elektrotehnička škola Nikola Tesla Beograd

srednja-skola

Elektrotehnička škola Nikola Tesla Beograd
Beograd, Stari grad
Kraljice Natalije 31
011 3612 924, 011 2686 397
www.teslabg.edu.rs

Broj bodova potrebnih za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2019/2020

ELEKTROTEHNIKA
BGSG SG 4E24S ADMINISTRATOR RAČUNARSKIH MREŽA 60 /0/ 4 GOD
BGSG SG 4E03S ELEKTROTEHNIČAR ELEKTRONIKE 60 /0/ 4 GOD
BGSG SG 4E04S ELEKTROTEHNIČAR ENERGETIKE 60 /0/ 4 GOD
BGSG SG 4E41S ELEKTROTEHNIČAR INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA 60 /0/ 4 GOD
BGSG SG 4E27S ELEKTROTEHNIČAR MULTIMEDIJA 60 /0/ 4 GOD
BGSG SG 4E23S ELEKTROTEHNIČAR PROCESNOG UPRAVLJANJA 60 /0/ 4 GOD
BGSG SG 4E08S ELEKTROTEHNIČAR RAČUNARA 90 /0/ 4 GOD
BGSG SG 4E11S ELEKTROTEHNIČAR TELEKOMUNIKACIJA 60 /0/ 4 GOD

O školi

Na mestu gde se nalazi ETŠ Nikola Tesla podignuta je 1856. god. zgrada Više ženske škole (ova škola je osnovana 1863. god., ali se nastava održavala u privatnoj kući na Zelenom vencu). Školske 1913/14. god. Viša ženska škola postaje gimnazija.

Na istom mestu 1929. godine gradi se Druga ženska gimnazija, danas ETŠ “Nikola Tesla” po projektu arhitekte Milice Krstić u tzv. “srpsko-vizantijskom” stilu.

Osnivanju elektrotehničke škole prethodilo je formiranje Radio-tehnikuma u Batajnici, čiji je cilj bio školovanje kadrova za potrebe naših radiostanica. Nastava je počela 1947. god.

Školske 1952. god. škola se preselila u Beograd, u zidane barake u Dunavskoj 34. Te godine škola dobija naziv “Nikola Tesla” i pripaja joj se STŠ za slabu struju pri Generalnoj direkciji PTT Jugoslavije, a 1953. god. i STŠ radio smera pri SUP-u Jugoslavije.

Elektrotehnička škola Nikola Tesla

U leto 1956. god. Elektrotehnička srednja škola “Nikola Tesla” uselila se u ovu lepu i znamenitu zgradu. Istovremeno joj je pripojen energetski odsek, izdvojen iz škole “Petar Drapšin”.
Tako je konačno oformljena škola za proučavanje oblasti elektrotehnike.

Životno delo i patenti Nikole Tesle, nenadmašnog genija i velikog pronalazača, koji je po mišljenju savremenika svojim radovima išao napred za čitavo stoleće, prožimaju sve oblasti elektrotehnike.
Istrajnim i predanim radom kao i značajnim rezultatima na brojnim takmičenjima naši učenici dostojno predstavljaju školu i ime koje ona nosi.

Pored toga, s obzirom na vrednost i lepotu ove zgrade imamo dužnost i čast da je čuvamo. Naime zbog svoje arhitektonske kulturne i istorijske vrednosti, zgrada Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” proglašena je 1964. god. za spomenik kulture zaštićen zakonom, a 1992. godine i za kulturno dobro.

Na ovom objektu od daleke 1932. godine, kada je i sagrađen, do dana današnjeg gotovo da nije učinjena nijedna zaštita ni sanacija, iako je došlo do sleganja krila prema zgradi Srpsko-amerikanske banke. Objekat ima podrum, prizemlje, 2 sprata i potkrovlje. Kolektiv ove škole preko pojedinaca, radnih organizacija, prosvetnih i društvenih institucija i dalje sprovodi akciju zaštite ovog zdanja opšte društvenog značaja. U ovu akciju neophodno je uključiti i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i sve nadležne institucije u republici kako bi se spasao ovaj objekat, priznat i valorizovan kao kulturno-istorijska i arhitektonsko urbanistička vrednost.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top