Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » XII beogradska gimnazija – Voždovac – Beograd

XII beogradska gimnazija – Voždovac – Beograd

srednja-skola

XII beogradska gimnazija – Voždovac – Beograd

11040 Voždovac, Beograd
Vojvode Stepe 82
011 2460 361, 011 2460 541
www.xiigimnazija.edu.rs

 

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2023/2024

GIMNAZIJA

BGVO GA 4R03S OPŠTI TIP 240 4 GOD
BGVO GA 4R31S UČENICI SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA RAČUNARSTVO I INFORMATIKU 20 4 GOD

O školi

Zgrada u kojoj se nalazi namenski je pravljena kao školski objekat 1958. i u njoj su do 1963. godine radile istovremeno dve škole: kožarska i geološka.

Školske 1965/66. godine zgrada je pripala gimnaziji. Iste godine škola je dobila svoje posebne prostorije: prostoriju za smeštaj knjiga, čitaonicu i prostoriju za časopise i listove. Danas biblioteka raspolaže sa oko 15.000 knjiga.
U svom višegodišnjem postojanju u školi su bile česte promene koje su se dešavale u našem obrazovnom sistemu.
Svoju uspešnu gimnazijsku tradiciju morala je da zameni za usmereno obrazovanje koje započinje donošenjem Zakona o usmerenom obrazovanju školske 1976/77. godine i traje do 1990. godine.

Selektivnu školu, smenjuje upis po teritorijalnom principu. Dolazi do znatnog povećanja broja odeljenja u trećem i četvrtom razredu. Uvode se zanimanja iz oblasti kulture i informisanja kao što su novinar, organizator programa kulturnih aktivnosti, muzejski manipulant i dokumentarist, arhivski pomoćnik i arhivar u OUR-ima.

Promene u karakteru obrazovanja uslovile su i promenu naziva škole, pa ona 1982. godine postaje „Obrazovno-vaspitna radna organizacija za struku kulture i informisanja Dimitrije Tucović“.

Deset godina kasnije dolazi do novih promena kada počinje da se vrši reforma takozvane usmerene škole i od 1987. godine počinju da se uvode nova zanimanja. Škola na određeni način postaje unikatna jer jedina u Beogradu ima zanimanja isključivo kulturološko-jezičke struke. Tada je obrazovala učenike za dve struke: kulturolog-saradnik, a 1989. godine dobija i struku glumac-lutkar, jedino odeljenje u celoj Republici.

Za period od 1987. do 1990. godine može se reći da predstavlja prelaz od usmerenog obrazovanja ka klasičnom obrazovanju koje je vraćeno u februaru 1990. godine. Tako je naša škola ponovo postala gimnazija. Od tada počinje da se realizuje i program gimnazije, a potom se vraća naziv škole Dvanaesta beogradska gimnazija.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top