Rana Rezervacija Mona
Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Energetska pića DA ili NE?

Energetska pića DA ili NE?

energetska-pica-da-ili-ne

Kofein deluje nadražujuće i može da podigne lično osećanje snage pri opterećenjima. Loše je to što čovek uopšte ne primećuje koliko se stvarno napreže. Tada slabe odbrambeni mehanizmi tela. Razbija se fino izbalansirani sistem regulacije koji štiti naše telo od opasnih prenaprezanja. U višim dozama – koje su individualno različite, a naročito kod osoba nenaviknutih na  proizvode sa kofeinom, isti izaziva neželjena dejstva, kao što su glavobolja, nesanica, drhtanje mišića ili poremećaje srčanog ritma. Kofein deluje i diuretički (pojačava mokrenje). Nacionalna i internacionalna sportska udruženja stavila su kofein čak i na listu doping – supstanci.

Radi sprečavanja “brkanja” sa uobičajenim “Cola” napicima, kod energetskih napitaka mora se uvek potrošačima ukazati na povećani sadrzaj kofeina. Guarana napici, koji danas preplavljuje tržišta, takođe sadrže kofein u izdašnim količinama. Guarana ekstrakt se inače dobija iz semena  jedne brazilske biljke puzavice  i nije nepoznata evropskom tržištu. Pošto ne sadrži izdašno samo kofein, već i neke druge aktivne materije, ranije je guarana ekstrakt preporučivan protiv migrene, neuralgija, proliva i groznice.

Savet !
U “energetskim” pićima ima više kofeina nego u običnim “Cola” napicima. Ovi nadražujući napici nisu preporučljivi naročito za decu, omladinu, trudnice i dojilje, ali ni za sportiste. Pri umoru ili  opadanju snage, bolje je dobro se ispavati.
Objasnite deci da je mnogo bolje da odspavaju pa da nastave sa učenjem. Energetsko piće im neće pomoći niti da ostanu u budnom stanju, niti da se skoncentrišu na gradivo.

Za nadoknađivanje izgubljene tečnosti pri letnjim vrućinama ili pri pojačanoj fizičkoj aktivnosti, mnogo su podnošljiviji i zdraviji razređeni voćni sokovi, mineralna ili obična pijaća voda, posebno voćni čajevi.

S druge strane,  tvrdnje da su ovi napici droge za početnike ili limunada za “dizanje” potpuno su neprimerene i čine ove napitke interesantnijim više nego što to zaista zaslužuju i to naročito za omladinu. 

Objasnite deci da to nisu napici za gašenje žeđi (zbog sadržaja kofeina). Nisu prilagođeni ni  sportistima, pošto deluju hipertonično, a osim toga, postoji opasnost od dopinga.

Naročito se ne preporučuju deci i omladini u razvoju, pošto na nadražujuće supstance kao što je kofein reaguju osetljivije nego odrasli. Napici imaju, doduše, kratkotrajno stimulativno – nadražujuće dejstvo, ali se opet mogu javiti i neželjena dejstva.

Prednosti naročito hvaljenih sastojaka kao sto su taurin i glukuronalakton nisu do sada dovoljno naučno potvrđena, pa zato korišćenje pomenutih napitaka treba da ostane u sferi “jedno egzotično piće za jedno egoztično veče”.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top