Naslovna » Deca » Deca » Gde najčešće grešimo kod disciplinovanja dece?

Gde najčešće grešimo kod disciplinovanja dece?

Teško je poricati važnost discipline. Ipak, deca stalno ispituju granice svojih roditelja. Kada je u pitanju disciplinovanje dece, nema brze popravke i nema magičnih reči. Evo 7 nesvesnih grešaka koje svi roditelji moraju da zaustave – jer to ne čini situaciju boljom

Vikanje

Vaša vika nema nikakav efekat na ponašanje (osim da podučava vaše dete da je u redu da i oni to rade). Uostalom, vaše dete nije gluvo.

Pretiti u prazno

Ako vaše dete zna da ga nećete kazniti, neće vas ozbiljno shvatiti.

Poređenje

Kada kažete: “Zašto ne možes biti kao tvoja sestra?”, implicirate da vaše dete nije dobro kakvo je.

Ne postavljati pravila

Nije fer kazniti dete zbog igranja lopte u kući, ako mu niste rekli da je to zabranjeno.

Diskutovati o posledicama

Vaše metode discipline nisu za diskusiju sa detetom niti za pregovaranje, dok ne steknete sa detetom most poverenja.

Podmićivanje

Da, to može da da efekat samo prvi put jer će dete očekivati nagradu svaki put kada zatražite da vas sledeci put poslusa.

Obećanja

Kada nešto obećate detetu, trudite se da to i ispunite. Ukoliko se desi, da niste u mogucnosti da to ispunite bas sada, morate objasniti detetu iskreno zašto niste u mogućnosti. Na taj način gradite pošten i iskren odnos sa detetom i podižete svest da postoje i okolnosti iz okruženja koja mogu da utiču na ispunjenje obećanja, i da je to sasvim OK.

Činjenica je da podizanje disciplinovane dece nije lako. Uprkos vašim najboljim naporima, uvek će biti dobrih i loših dana. Ukoliko ste u gore navedenim postupcima pronašli slicnosti sa načinom, na koji vi vaspitavate dete, nemojte da osećate krivicu. Nikada nije kasno da nesto promenite. Neka vas ovo što ste pročitali podseti da imate mogućnost izbora i da je jedina greška u vaspitavanju dece, ona koja se ne ispravi.

Silvija Marković

NLP TRener

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top