Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Energetska pića DA ili NE?

Energetska pića DA ili NE?

energetska-pica-da-ili-ne

Skupi slatkasti šumeći napici danas su pravi hit među mladima. Sadrže pre svega kofein i uopšte nisu uvek neškodljivi.

Ono što je za starija godišta pivo, to je za klince i “kul” tipove neki energetski napitak, naime jedno ”stvarno mrak” piće – i to bez alkohola. Mehurići snage iz pozerski otvorene limenke omogućuju, kaže reklama: “Let iz rupe do slobode, daju nadljudsku snagu i čine nemoguće mogućim“.

Ko se nije primio na to, kada pića iz malih limenih valjaka stvaraju eksplozivno prave džinove?

Istinu na videlo! 

Posle jedne limenke “energetskog” napitka, ne ostaje od ukusa ništa više do slatko sećanje na susret
kao sa gumenom bombonom.

Sigurno je i ovo: različita pića sa kofeinom nemaju ništa zajedničko sa napicima za sportiste i nemaju šta da traže na džogingu, vožnji biciklom, fudbalu ili bodi-bildingu.

Energetski napici odlikuju se prvenstveno visokim sadržajem kofeina. On je prilično veći nego u uobičajenim pićima  tipa “Cola”, koje prema istraživanjima sadrže najčešće manje od 100 miligrama kofeina po litru (mg/1Lit). “Energetska pića sadrže skoro 320 (još uvek dozvoljenih) mg/lit., dakle po limenci, koliko sadrži i jedna šoljica crne kafe.

Međutim, dok šoljica kafe svojim gorkim ukusom često odbija decu i omladinu, “energetski napici” ih svojim (deci i omladini prilagođenim) slatkastim ukusom gumene bombone upravo navode da ih piju.

Energetska pića DA ili NE?

Kofein okrepljuje…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top