Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Humanitarne organizacije » Incest trauma centar – Beograd

Incest trauma centar – Beograd

Incest trauma centar – Beograd

Beograd, Vračar
Mačvanska 8
011 3861 332, 011 3441 737
www.incesttraumacentar.org.rs

Incest Trauma Centar – Beograd je ženska profesionalna služba, nevladina i neprofitna organizacija zvanično osnovana i registrovana 1994. godine.
Mi smo counseling i trening-centar. Pružamo psihološku asistenciju deci i odraslim osobama koje su preživele seksualno nasilje i trening-centar smo edukaciju koleginica i kolega koji rade na zaštiti žena i dece od nasilja u porodici i seksualnog zlostavljanja.
Naše profesionalno osoblje čine žene različitih profesija (pretežno iz sfere mentalnog zdravlja) posebno obučene da rade sa osobama koje su preživele seksualno nasilje i njihovim porodicama. Mi smo i aktivistička organizacija čija je misija da poboljša poziciju osoba koje su preživele seksualno nasilje kroz uticaj na vidljivost problema seksualnog nasilja u društvu.

Naš strateški plan za period 2009.-2013. je pomeranje od primarne funkcije centra za kriznu intervenciju i poseban razvoj identiteta Centra kao preventivnog centra čiji je zadatak uticaj da dve teme zauzmu visoko mesto na javnoj agendi: seksualno nasilje i društveni položaj braniteljki ženskih ljudskih prava u Srbiji.

Delatnost i aktivnosti
Naš svakodnevni rad se sastoji u psihološkoj asistenciji za decu i odrasle osobe koje su preživele seksualno nasilje i osobe koje su im od podrške, u koordinaciji  multiagencijske saradnje u okviru sistema Mreže poverenja za žrtve nasilja, pojavljivanju na sudu u svojstvu svedokinja-ekspertkinja za slučajeve koji su otišli u krivični postupak – i u koordinaciji Koalicije braniteljki ženskih ljudskih prava Srbije.

Naš dnevni zadatak je da kreiramo živi dijalog sa zajednicom i intenzivno komuniciramo sa donosiocima odluka.
Naše tekuće aktivnosti uključuju:

1. Pružanje direktnih usluga deci i ženama koje su preživele seksualno nasilje i osobama koje su im od podrške, na dnevnoj osnovi kroz lične kontakte i koordinacija Mreže poverenja protiv nasilja zasnovanog na rodnoj pripadnosti (interventni tim praktičarki/ra iz 15 VO i NVO koji je kao sistem podrške za žrtve emocionalnog, fizičkog i
seksualnog nasilja osnovao 2001. ITC i koordiniše ga do danas)

2. Edukacija zajednice kroz specijalističke treninge osnovnog i naprednog nivoa za stručnu javnosti i programe prevencije nasilja za žene, adolescent(kinj)e i decu.

3. Odnosi s javnošću

4. ‘Od vrata do vrata’ lobiranje da se tema nasilja nad ženama i decom uvede u nacionalni školski nastavni plan i program i udžbenike (Kampanja “Ja koju / kojeg
niko ne poznaje“). Okruženje (lokalna sredina, konkurencija, koalicije, medijska scena)

U proseku 9 prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nedeljno našoj službi od 1994.
Obučavale 5828 zaposlenih iz 431 državne i nevladine organizacije / ustanove do sada (3/4 iz državnih). 4156 dece i adolescenata je uzelo učešće u našim programima prevencije.
Beležimo 513 pojavljivanja ITC-a u medijima.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top