Promo Juli
Naslovna » Porodica » Koliko puta možete da nosite jednu istu stvar?

Koliko puta možete da nosite jednu istu stvar?

pranje-odeće

Koliko puta smo do sada zabrinuto stajali nad nošenom odećom sa pitanjem da li ovo da perem ili da nosim još jednom? Mnogi ne znaju pravila vezana za pranje odeće. Naime, neke stvari se peru izvrnute naopako, dok drugima treba samo lagano ispiranje.

Ovo je broj koliko puta možete da nosite jednu te istu stvar pre nego je operete:

1. Donji veš se pere nakon 1 nošenja

Osnovno pravilo higijene je da se donji veš menja svaki dan, po nekad i više puta dnevno. Nikad, ali, nikad se iste gaćice ne nose dva dana uzastopno!

2. Farmerke: Pere se nakon 5 do 6 nošenja

Ako pitate roditelje, reći će vam da se farmerke peru nakon svakog nošenja. Međutim, vaši prijatelji će vam reći da često pranje farmerkama menja oblik i boju. Stoga, optimalan broj je pet do šest nošenja pre pranja!

3.  Majice i bluze: Peru se nakon 1 nošenja

Majice ili bluze moraju da se peru nakon svakog nošenja jer se nalaze u najbližem kontaktu sa našom kožom, što znači da upijaju najviše znoja. Izuzetak je ako majicu nosite samo sat vremena ili kraće.

4. Haljine se peru nakon jednog ili dva nošenja

Nema potrebe da haljine perete nakon svakog nošenja jer pranje menja strukturu tkanine, a boja se vremenom gubi. Međutim, ako je nosite tokom celog vrelog letnjeg dana, tada je morate oprati jer je verovatno upila veliku količinu znoja.

5. Grudnjak se pere nakon četiri do pet nošenja

Sve dok ih provetravate između nošenja, grudnjake možete prati tek nakon četvrtog ili petog nošenja. Ovo pravilo se ne odnosi na sportske grudnjake!

6. Čarape i hulahopke se peru nakon svakog nošenja

Ovog pravila se sigurno sećate još iz detinjstva kada su nam mame ispirale mozak sa time koliko prljavštine bakterija  živi na našim stopalima.

7. Sportska oprema se pere nakon svakog nošenja

Jasno vam je da sportska oprema mora da se pere svaki put nakon treninga, osim ako ste u teretani samo pozirali umesto da vežbate!

8. Pidžame se peru nakon tri do četiri nošenja

Ukoliko se svako veče, pre spavanja istuširate – pidžamu možete nositi i do četiri noći uzastopno. Ne dozvolite da vam prljava pidžama upropasti odmor i san.

9. Cipele se peru kada se isprljaju

Cipele i patike se peru kada se isprljaju. Ako prilika zahteva i prividno čiste cipele možete da očistite ponovo. Pazite samo da ih voda ne uništi!

10. Suknje, šorceve i pantalone operite nakon tri nošenja

U poređenju sa farmerkama, pantalone i suknje zahtevaju više nege. Stoga ih operite nakon tri nošenja!

Preuzeto sa Stil Kurir

Još sličnih tema pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top