Promo Juli
Naslovna » Kultura » Knjige » Montesori u učionici Pole Pouk Lilard

Montesori u učionici Pole Pouk Lilard

Montesori u učionici Pole Pouk Lilard je devnički zapis posvećene učiteljice, pitak i koristan prikaz o svemu onome što treba imati na umu pri obrazovanju dece uzrasta od pet ili šest godina.

 

Montesori u učionici

Knjiga je namenjena učiteljima i nastavnicima, jer govori o deci koja su krenula u školu, ali i vaspitačima koji se inače bave decom opisanog uzrasta u knjizi, koja po našem sistemu školovanja još idu u vrtić.

Još jedanput je dokazano da deca sama mogu da pokažu šta im je potrebno, za šta su sposobna, a na odraslom je da ih pažljivo posmatra i sačeka da nauče.

Ova knjiga nije samo isečak iz života jednog razreda, niti je još jedna nova potvrda efikasnosti Montesori metode. Ovo je priča o posvećenosti učiteljice i njenom upornom nastojanju da izvuče maksimum iz dece, pritom ne posrćući pred preprekama i ne gubeći veru u dobar rezultat čak i kod onih đaka u koje ni sama na početku nije verovala.

Knjiga Pole Pouk Lilard treba da bude vodič svim nastavnicima i onima koji se spremaju da to postanu. Treba da bude pomagalo predavačima budućih nastavnika. Jer, pre svega im pomaže da shvate šta to znači biti promišljen i posvećen nastavnik, a potom ih upućuje kako treba prilagoditi nastavni program prema potrebama i interesovanjima dece. Dodatno im pomaže da Montesori metode sagledaju iz praktičnog i filozofskog ugla. 

Društveni razvoj deteta koje pohađa autentičnu nastavu po Montesori programu zaista je zadivljujuć. Glavni razlog je to što su deca oslobođena nametnutog suparništva, starija pomađu mlađoj i osećaju se važnom zbog toga, a mlađa imaju od koga da traže pomoć ukoliko im je potrebna. 
Montesori metod nije dopunski niti lekovit oblik obrazovanja. On je zasnovan na principu potpunog zadovoljenja detetovih potreba u cilju njegovog maksimalnog razvoja. Bilo bi dobro kada bi se primenjivao od samog rođenja deteta, ali ako ne tada, s njegovom primenom treba započeti najkasnije od navršene treće godine.

Montesori u učionici

Kada deca koriste Montesori nastavne materijale (primerene njihovom uzrastu), ona spontano koriste isti materijal koliko god puta žele. Na ovaj način postepeno izgrađuju razumevanje suštine koja se krije u tim materijalima. Kad jednom proniknu u tu suštinu, deca samostalno nastavljaju da istrađuju i otkrivaju novine i to čine u mnogo većem obimu nego deca koja ih nisu koristila. 
Zadivljujuće je odsustvo buke i pritiska u ovim učionicama. Deca su marljiva i puna elana dok rade na istraživačkim projektima, u parovima ili grupicama, a mada stalno razgovaraju među sobom o projektu, to čine dovoljno tiho da ne ometaju ostale. Cilj svake mlade osobe je da se dovoljno razvije kao individua da bi bila spremna da zauzme odgovorno mesto u svetu odraslih.
Mladima su potrebni novi pristupi u obrazovanju, moraju imati prisniji odnos sa osobom sa kojom nisu u rodbinskom odnosu i koja će im pomoći da ostvare svoje razvojne ciljeve. Ta osoba je učitelj/nastavnik!
Ova knjiga donosi dnevničke zabeleške Montesori učiteljice i izuzetan je doprinos svakom učitelju. Naročito su značajni komentari o njenim ličnim pogreškama koje su nastajale zbog pogrešnih pretpostavki ili očekivanja.
Još jedanput je dokazano da deca sama mogu da pokažu šta im je potrebno, za šta su sposobna, a na odraslom je da ih pažljivo posmatra i sačeka da nauče.
Izdavač Propolis books
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top